Κυβερνητικές τριβές προκαλεί το μεταναστευτικό

Κυβερνητικές τριβές προκαλεί το μεταναστευτικό

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και μήνες, Βρετανία και Γερμανία δονούνται από έντονη φημολογία, που θέλει χιλιάδες μετανάστες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να κατευθύνονται προς τη Δυτική Ευρώπη.

Η επίσημη άρση των περιορισμών στη μετακίνηση ατόμων εντός της Ε.Ε. την Πρωτοχρονιά άνοιξε τον ασκό του λαϊκιστικού Αιόλου, με Βρετανούς πολιτικούς να κάνουν λόγο για «μεταναστευτικό κύμα» και «απειλή στην απασχόληση». Παρά τα εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα του ταμπλόιντ Τύπου, όμως, το αναμενόμενο κύμα δεν εμφανίστηκε, με τους μετρημένους στα δάχτυλα των δύο χεριών αφιχθέντες από Ρουμανία και Βουλγαρία στα βρετανικά αεροδρόμια να αναρωτιούνται «προς τι» το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

Ο πανικός γύρω από την απελευθέρωση της μετανάστευσης στη Βρετανία αποκάλυψε σκλήρυνση της στάσης του κοινού, απειλώντας με ανατροπή του ίδιου του μεταναστευτικού μοντέλου της χώρας. Παρά τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, οι απόψεις των Βρετανών τείνουν προς τον σοβινισμό. «Τα τέσσερα εκατομμύρια μετανάστες στη Βρετανία τα τελευταία 13 χρόνια αντιπροσωπεύουν σημαντική αλλαγή του κοινωνικού ιστού και κάποιοι από εμάς δεν θέλουν κάτι τέτοιο», λέει ο Νάιτζελ Φαράζ, πρόεδρος του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, που είναι και ο πλέον ωφελημένος από αυτό το φαινόμενο.

«Τεράστιο σφάλμα»

Σε μια απόπειρα να προλάβει την ενίσχυση του UKIP, ο πρωθυπουργός Κάμερον εισήγαγε μέτρα με στόχο την αποτροπή των νέων μεταναστών από τη διεκδίκηση κοινωνικών παροχών, δηλώνοντας ότι η απελευθέρωση της μετακίνησης των Ανατολικοευρωπαίων αποτελεί «τεράστιο σφάλμα». Το σχόλιο αυτό του κ. Κάμερον προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βούλγαρου προέδρου Πλεβνέλιεφ, ο οποίος έκανε λόγο για «αναχρονιστικό βρετανικό απομονωτισμό».

Σε προσπάθεια γεφύρωσης μεγάλου ρήγματος, που έχει δημιουργηθεί στον κυβερνητικό της συνασπισμό γύρω από το μεταναστευτικό, έχει αφιερωθεί η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στη Γερμανία.

Την Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο του Βερολίνου αποφάσισε τη δημιουργία επιτροπής που θα εξετάσει τη νομική απαγόρευση του λεγόμενου «τουρισμού κοινωνικών παροχών», με άλλα λόγια της προσπάθειας μεταναστών να εκμεταλλευθούν το σχετικά γενναιόδωρο σύστημα κρατικής περίθαλψης της χώρας.

Το βαυαρικό CDU, το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, συντηρητικοί σύμμαχοι της Μέρκελ, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι το αναμενόμενο κύμα φτωχών Ανατολικοευρωπαίων μεταναστών θα προκαλέσει βραχυκύκλωμα στις γερμανικές κρατικές υπηρεσίες. Αντίθετα, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες του SPD, μέλη και αυτοί του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, εκτιμούν πως οι ενστάσεις του CDU είναι υπερβολικές και ψηφοθηρικές.

Την Τετάρτη, στελέχη του CDU κάλεσαν στην ψήφιση αυστηρότερης νομοθεσίας, με στόχο την πρόληψη κρουσμάτων απάτης από νεοφερμένους μετανάστες. Το βαυαρικό κόμμα ζήτησε επίσης την οριστική απέλαση από τη Γερμανία όσων πολιτών της Ε.Ε. παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία κοινωνικών παροχών. Είναι το πρώτο από τα μεγάλα κόμματα της Γερμανίας που θέτει ζήτημα απέλασης παραβατών. Με την πρόταση αυτή διαφώνησε δημόσια αυτή την εβδομάδα το SPD, τονίζοντας ότι οι κανόνες είναι ήδη πολύ αυστηροί και ότι η ελεύθερη μετακίνηση φυσικών προσώπων αποτελεί ιστορικό επίτευγμα και πάγιο αίτημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνας για την Απασχόληση (ΙΑΒ), το αναμενόμενο μεταναστευτικό κύμα δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα, εκτιμώντας ότι περίπου 100.000 με 180.000 Ρουμάνοι και Βούλγαροι θα μεταβούν φέτος στη Γερμανία, από 70.000 το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή