Ρεσιτάλ ρατσισμού από έναν κωμικό

Ρεσιτάλ ρατσισμού από έναν κωμικό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο υπαρκτός είναι ο αντισημιτισμός στη Γαλλία; Ενας κωμικός ηθοποιός που κάνει «πλάκα» με το Ολοκαύτωμα αποκαλύπτει πόσο έντονα και υπαρκτά είναι τα αντισημιτικά συναισθήματα στη χώρα.

Οι παραστάσεις του κωμικού ηθοποιού Ντιεντονέ Μπάλα Μπάλα βρίθουν ρατσιστικών σχολίων και χλευαστικών αναφορών στο Ολοκαύτωμα. Γι’ αυτό τον λόγο η πόλη της Νάντης, όπως και πολλές άλλες σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια, απαγόρευσαν την πραγματοποίηση της θεατρικής του παράστασης. Ωστόσο λίγες ώρες πριν από την έναρξή της, διοικητικό δικαστήριο ήρε την απαγόρευση επικαλούμενο το δικαίωμα του ηθοποιού στην ελεύθερη έκφραση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην κίνηση προκειμένου να μην επιτραπεί στον κωμικό Ντιεντονέ να δώσει παράσταση, κατέθεσε άμεσα ένσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθεί η δικαστική απόφαση με την οποία θα επιτρεπόταν στον Ντιεντονέ να προχωρήσει στο παραληρηματικό του σόου. Λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της παράστασης, για την oποία είχαν προπωληθεί όλα τα εισιτήρια, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου της Νάντης με την οποία είχε επιτραπεί να γίνει το σόου. Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς χαιρέτισε την απόφαση, τονίζοντας ότι η Γαλλία δεν είναι δυνατόν να ανεχθεί τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον οκτώ από τις τριάντα πόλεις τις οποίες επρόκειτο να επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της περιοδείας του έχουν απαγορεύσει την παράσταση. Ο ίδιος ο κωμικός, βέβαια, υποστηρίζει ότι θα προσπαθήσει να ακυρώσει τις απαγορευτικές αποφάσεις μία προς μία.

Ο 47χρονος κωμικός (;) με πατέρα από το Καμερούν και μητέρα Γαλλίδα, έχει καταδικαστεί περισσότερες από έξι φορές για την υποκίνηση φυλετικού μίσους αλλά και την πληθώρα αντισημιτικών αναφορών στις παραστάσεις του. Επίσης είναι αυτός που έκανε διάσημη τη χειρονομία «κενέλ», που όπως τόνισε ο υπουργός Βαλς είναι ένας αντεστραμμένος ναζιστικός χαιρετισμός.

Στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει αυτή η χειρονομία, ωστόσο οι θαυμαστές του στέλνουν φωτογραφίες του ενώ χαιρετούν κατά τον παράξενο αυτό τρόπο μπροστά από ιστορικά μνημεία, σε πολλές περιπτώσεις μπροστά από εβραϊκές συναγωγές ή ακόμα και μνημεία στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Προσωπικότητες της εβραϊκής κοινότητας και μέλη οργανώσεων ενάντια στον ρατσισμό εμμένουν ότι πρόκειται για παραλλαγή του ναζιστικού χαιρετισμού, ενώ ο ίδιος ο ηθοποιός επιμένει πως δεν είναι παρά ένα «αντισυστημικό αστείο» που ο ίδιος ξεκίνησε επί σκηνής και διέδωσε με τα βίντεό του που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η ηγεσία του γαλλικού στρατού απαγόρευσε τον χαιρετισμό, ο οποίος ήταν εξαιρετικά διαδεδομένος στο στράτευμα.

Η Γαλλία έχει μακρά ιστορία αντισημιτισμού με αποκορύφωμα το καθεστώς του Βισί, τη φιλογερμανική κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τον Γάλλο στρατάρχη και ήρωα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου Φιλίπ Πετέν στο ελεύθερο τμήμα της Γαλλίας, νοτίως του Λίγηρα. Τα τελευταία χρόνια και παρά την προσπάθεια της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν να αποσείσει τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού που βάρυναν τον πατέρα της, ιδρυτή του ακροδεξιού κόμματος, ο αντισημιτισμός στη Γαλλία παρουσιάζει νέα έξαρση. Στο ειδεχθέστερο περιστατικό του είδους πριν από ένα χρόνο ένας Γάλλος ισλαμιστής σκότωσε ένα ραββίνο και τρεις μικρούς μαθητές εβραϊκού σχολείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή