ΚΟΣΜΟΣ

Καγκελάριος ακόμα και… με πατερίτσες η Μέρκελ

Πάνω που περίμενε ο μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία να περάσουν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές για να ξεκινήσει επιτέλους –μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό του– το έργο του, ήρθε ο τραυματισμός της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ να παγώσει το έργο της κυβέρνησης. Ηδη ματαιώθηκαν η επίσκεψή της στην Πολωνία και η έλευση του Λουξεμβουργιανού πρωθυπουργού Ξαβιέ Βετέλ στο Βερολίνο, με τους οποίους θα συνομιλήσει απλώς τηλεφωνικά, ενώ όλο της το πρόγραμμα βρίσκεται στον αέρα έως ότου αποκατασταθεί πλήρως ο τραυματισμός στη λεκάνη.

Παρά τα σκωπτικά σχόλια που προκάλεσε στα social media το ατύχημά της, στο εσωτερικό της χώρας η κ. Μέρκελ έχει καταφέρει να αυτοσκηνοθετηθεί ως νέα «anti-drama-queen» (βασίλισσα του μη δράματος), όπως τη βάφτισε η εφημερίδα Welt. Αποδραματοποιώντας την κατάσταση της υγείας της, εμφανιζόμενη με φτηνές πατερίτσες στα ΜΜΕ και χωρίς να θέλει να προκαλέσει ίχνος οίκτου, η Γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να συγκεντρώνει τον θαυμασμό της κοινής γνώμης στη χώρα της για το μινιμαλιστικό τρόπο άσκησης της εξουσίας. Προήδρευσε του υπουργικού συμβουλίου και επέτρεψε στους ιδεολογικούς της αντιπάλους και πλέον εταίρους της στην κυβέρνηση, τους σοσιαλδημοκράτες υπουργούς, να της κουβαλάνε τα ντοσιέ και να τη βοηθούν να καθήσει στην καρέκλα της. Οι γιατροί έχουν συστήσει να μείνει τρεις εβδομάδες στο κρεβάτι και στη διάρκεια αυτού του διαστήματος όσα καθήκοντα δεν μπορεί να εκπληρώσει από το σπίτι της η κ. Μέρκελ θα χρειαστεί να τα αναλάβει ο αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει το γερμανικό Σύνταγμα. Είναι ακριβώς αυτό που απεύχεται η καγκελάριος. Δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ενός κενού εξουσίας ή να επιτρέψει στον κ. Γκάμπριελ να εμφανιστεί ως ισχυρός αντικαταστάτης της. Γι’ αυτό άλλωστε έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της την επομένη των Φώτων για να ακούσει τα κάλαντα και την επομένη για να προεδρεύσει του υπουργικού της συμβουλίου.

Η ίδια η κ. Μέρκελ δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός τύπος. Το καλοκαίρι συνήθως κάνει μεγάλους περιπάτους στο Τιρόλο, τον χειμώνα σκι αντοχής, δηλαδή αργό, στην Ελβετία. Ισως πιο συστηματική της άσκηση είναι η φυσιοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται μία φορά την εβδομάδα εδώ και δύο χρόνια, οπότε υπεβλήθη σε εγχείρηση μηνίσκου στο γόνατο. «Αυτό είναι το δικό μου workout», λέει συχνά αστειευόμενη. Και το 1992 ως υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων υπήρξε άτυχη η κ. Μέρκελ. Είχε σπάσει το πόδι της και τότε και υποχρεώθηκε να μείνει στο κρεβάτι αρκετά μεγάλο διάστημα. Παράλληλα, στα μέσα Δεκεμβρίου είχε ένα αυτοκινητικό ατύχημα, χωρίς όμως σοβαρές ζημιές ή τραυματισμούς: μόνο ο καθρέφτης της λιμουζίνας της έσπασε.

Τα ατυχήματα πολιτικών στο σκι φαίνεται πως είναι συχνό φαινόμενο στη Γερμανία, αφού το συγκεκριμένο άθλημα είναι από τα δημοφιλέστερα στη χώρα. Τον Ιανουάριο του 2009 ο Ντίτερ Αλτχάους, πρωθυπουργός της Θουριγγίας εκείνη την εποχή συγκρούστηκε μια μία 41χρονη γυναίκα στις πλαγιές της Αυστρίας την ώρα που έκανε σκι. Η γυναίκα πέθανε και ο κ. Αλτχάους κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Την ίδια χρονιά έσπασε τον ώμο του κατά την πρόσκρουση με μία γυναίκα που έκανε snowboard ο διευθύνων σύμβουλος της Daimler, Ντίτερ Τσέτσε, ο οποίος αψήφησε τον πόνο, δεν πήρε αναρρωτική άδεια και εμφανίστηκε λίγο αργότερα σε έκθεση αυτοκινήτων του Ντιτρόιτ. Του τραυματισμού της Αγκελα Μέρκελ είχε προηγηθεί εκείνος του οδηγού της Φόρμουλα 1, Μίχαελ Σουμάχερ, ο οποίος ήταν ωστόσο πολύ σοβαρότερος από της καγκελαρίου.