Σφοδρές συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ αντικαθεστωτικών

Σφοδρές συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ αντικαθεστωτικών

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και μήνες, το μωσαϊκό των αντικαθεστωτικών ομάδων που απλώνονται σε όλη την έκταση της βόρειας Συρίας παρακολουθούσαν την ανάδυση μιας νέας ομάδας, που σταδιακά κατόρθωσε να διευρύνει την επιρροή της. Η οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας, που διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα και είναι γνωστή ως ISIS, έδειξε λιγότερο ενδιαφέρον να πολεμήσει ενάντια στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ και εστίασε στο να επιβάλει τη δική της ακραία συντηρητική εκδοχή του Ισλάμ, όπως σχολίασαν αντικυβερνητικοί αντάρτες. Το ΙSΙS απαγόρευσε το κάπνισμα, εκδίωξε τους άλλους αντικαθεστωτικούς από τις βάσεις τους, φυλάκισε και εκτέλεσε εκείνους που αποφάσισαν να αντιταχθούν στο διεθνές «τζιχαντικό» τους σχέδιο.

Την περασμένη εβδομάδα, η συσσωρευμένη ένταση ανάμεσα στο ISIS και στις άλλες ομάδες αντικαθεστωτικών ξέσπασε οδηγώντας σε σφοδρές συγκρούσεις, που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς. Οι αντάρτες κατόρθωσαν να εκδιώξουν την οργάνωση από διάφορες περιοχές, καθώς και την κεντρική της βάση στο Χαλέπι.

Οι διαμάχες στο εσωτερικό των κύκλων των αντικαθεστωτικών ανταρτών βρίσκεται στην πιο βίαιη φάση του από την έναρξη της εμφύλιας σύγκρουσης, τρία χρόνια πριν. Επίσης, υπογραμμίζει το χάσμα που επικρατεί στη συνεννόηση των διεθνών δυνάμεων για την επίτευξη της ειρήνης. Ο Λευκός Οίκος έχει εργαστεί προς τέτοια κατεύθυνση, ώστε να διασφαλίσει τη συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης, του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού. Οι αντικαθεστωτικές ομάδες, ωστόσο, στέκονται αδύναμες μπροστά στη βία που πλήττει την περιοχή, όπου ήλπιζαν ότι θα δημιουργούσαν την εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση του Ασαντ.

Οταν οι αντάρτες κατόρθωσαν να απομακρύνουν το ISIS από το Χαλέπι, η νίκη τους γρήγορα επισκιάστηκε, αφού ανακάλυψαν δεκάδες κρατουμένους νεκρούς στην αυλή του κτιρίου που φιλοξενούσε τη βάση των ισλαμιστών. Με δεμένα τα χέρια και τα μάτια, είχαν εκτελεστεί λίγο πριν οι μαχητές της οργάνωσης υποχωρήσουν. Καμία από τις δύο πλευρές των αντικαθεστωτικών δεν αποτελεί μια ελκυστική επιλογή για τους δυτικούς πολιτικούς. Οι ομάδες έχουν λάβει έντονα ισλαμιστικό χαρακτήρα καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται.

Ανεξάρτητα από τις διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και την υιοθέτηση του βίαιου προσώπου του Ισλάμ, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας επιθυμεί την κατάργηση των συνόρων ανάμεσα στη Συρία και στο Ιράκ και την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτους, που θα αποτελεί το ορμητήριο των τζιχαντιστών. Η οργάνωση αποτελεί τον κύριο προορισμό των ξένων μαχητών που ταξιδεύουν στη Συρία για να πολεμήσουν. Την ίδια στιγμή, η παρουσία του μετώπου Νούσρα, που είναι μία από τις πιο ισχυρές αντικαθεστωτικές ομάδες στη Συρία και έχει ανακοινώσει τη σύνδεσή του με την Αλ Κάιντα, περιπλέκει περισσότερο το τοπίο.

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο προσφιλείς στην Αλ Κάιντα οργανώσεις σχετίζεται κυρίως με την προσέγγισή τους παρά με την ιδεολογία τους, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές. «Οι ιδεολογίες τους είναι παρόμοιες, αλλά η Νούσρα πραγματικά επιχειρεί να ενσωματωθεί στο ισλαμικό τοπίο, συνεργαζόμενη με τις άλλες ομάδες, ενώ το ISIS πράττει το αντίθετο και γι’ αυτό το λόγο δεν έχει πια συμμάχους», δήλωσε ο Αρον Λουντ, ερευνητής που εργάζεται σε διαδικτυακή ιστοσελίδα για τη συριακή εμφύλια σύγκρουση. Την Τρίτη, ο επικεφαλής του μετώπου Νούσρα κάλεσε μέσω ηχογραφημένου μηνύματος για «παύση πυρών» και για τη δημιουργία ενός ισλαμικού δικαστηρίου, μέσω του οποίου θα επιλύονταν οι διαφωνίες. Σε ένα δεύτερο ηχογραφημένο μήνυμα την ίδια ημέρα, ο φερόμενος ως εκπρόσωπος του ISIS απείλησε να συντρίψει τους εχθρούς. Ο θυμός των ανταρτών συσσωρεύεται, αλλά συνήθως αποφεύγουν να συγκρουστούν με την οργάνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον 385 άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε πέντε ημέρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών, ανάμεσα στα θύματα και 56 άμαχοι πολίτες. Επίσης, το παρατηρητήριο πρόσθεσε πως περισσότερα από 40 μέλη του ISIS σκοτώθηκαν στην επαρχία Ιντλίμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή