Το πόρισμα της επιτροπής Τσερτς

Το πόρισμα της επιτροπής Τσερτς

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στόχος του προγράμματος COINTELPRO δεν ήταν μόνον η παρακολούθηση υπόπτων για κομμουνιστική δράση, αλλά και η καταρράκωση της φήμης και η καταστροφή της ζωής τους», λέει ο Λοκ Τζόνσον, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, που υπήρξε βοηθός του γερουσιαστή Τσερτς στην ομώνυμη επιτροπή.

Η επιτροπή Τσερτς –απόρροια των αποκαλύψεων από τα έγγραφα της διάρρηξης στην Πενσιλβάνια–, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, αποκάλυψε επί σειρά δεκαετιών παραβιάσεις των ατομικών ελευθεριών από το FBI και οδήγησε σε μεγαλύτερο έλεγχο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας από τη νομοθετική εξουσία.

Το τελικό πόρισμα της επιτροπής Τσερτς ανέφερε: «Υπερβολικά μεγάλος αριθμός κυβερνητικών υπηρεσιών παρακολουθούσε υπερβολικά μεγάλο αριθμό πολιτών, συλλέγοντας υπερβολικό όγκο πληροφοριών».

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος έγινε, όμως, μετά τον θάνατο του Τζ. Εντγκαρ Χούβερ, όταν η αυτοκρατορία του FBI, που ο ίδιος είχε δημιουργήσει, βρισκόταν ήδη στο στόχαστρο της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του FBI, Μάικλ Κόρταν, λέει: «Ενας σημαντικός αριθμός γεγονότων της εποχής εκείνης, μεταξύ τους και η διάρρηξη της Πενσιλβάνια, συνέβαλαν σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο, με τον οποίο η υπηρεσία μας ερμήνευε τις απειλές στην εσωτερική ασφάλεια. Η μεταβολή αυτή οδήγησε σε σημαντική μεταρρύθμιση της πολιτικής συλλογής πληροφοριών και ερευνών του FΒΙ».

Ο αντανακλαστικός, πρωτογενής αντικομμουνισμός του Χούβερ παγιώθηκε μέσα από την ενεργό συμμετοχή του στη μεγάλη εκστρατεία πάταξης αριστερών οργανώσεων, γνωστή και ως «Κόκκινος Τρόμος», από τον υπουργό Δικαιοσύνης Πάλμερ στις ΗΠΑ του 1919.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή