Περικοπές κρατικών δαπανών στη Γαλλία

Περικοπές κρατικών δαπανών στη Γαλλία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύ σχέδιο περικοπών των κρατικών δαπανών παρουσίασε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, κατά τη διάρκεια μεγάλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε περισσότερους από εξακόσιους Γάλλους και ξένους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ, οι περικοπές αυτές θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, την περίοδο 2015-2017, ποσό ίσο με το 4% των συνολικών κρατικών δαπανών. Οι εντυπωσιακές αυτές περικοπές θα συνοδεύονται από μέτρα με στόχο την τόνωση της γαλλικής ανταγωνιστικότητας, όπως την κατάργηση των οικογενειακών εισφορών από εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και τη μείωση της εταιρικής φορολογίας κατά 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2017.

«Η Γαλλία πρέπει να τεθεί εκ νέου σε κίνηση. Διαπιστώνουμε ήδη εύθραυστη πρόοδο, με υποχώρηση της ανεργίας των νέων και σταθεροποίηση του ποσοστού των ανέργων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στα πρώτα λεπτά της ομιλίας του, που είχε διάρκεια μιας ώρας.

Ο Φρανσουά Ολάντ διέψευσε όσους εκτιμούσαν πως θα άρχιζε την ομιλία του με αναφορά στην «υπόθεση Γκαγιέ» και στις αποκαλύψεις για την ερωτική του ζωή.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα στη μέση περίπου του λόγου του, λέγοντας: «Ολοι μπορεί να αντιμετωπίσουν δοκιμασίες στην προσωπική τους ζωή. Αυτό συμβαίνει και με εμάς. Οι στιγμές αυτές είναι οδυνηρές. Εχω, όμως, μία αρχή και αυτή είναι ότι η προσωπική ζωή πρέπει να γίνεται σεβαστή για κάθε άνθρωπο. Αυτό δεν είναι το μέρος ούτε η στιγμή για να συζητήσουμε το θέμα. Παρότι δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις γύρω από το ζήτημα αυτό σήμερα, θα το κάνω πριν από την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ στις 11 Φεβρουαρίου».

Η σύντροφος του Ολάντ, η δημοσιογράφος Βαλερί Τριρβελέρ, έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο από την Παρασκευή, ημέρα δημοσίευσης φωτογραφιών του Ολάντ από το περιοδικό Closer, με συμπτώματα «οξύτατου άγχους και υπερκόπωσης».

Στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το σκανδαλοθηρικό περιοδικό, ιδιοκτησίας φίλου του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, άνδρας εμφανίζεται να εισέρχεται στην οικία όπου διαμένει η Γκαγιέ. Με το θέμα ασχολήθηκε και η γαλλική Εθνοσυνέλευση, με τον βουλευτή του κεντροδεξιού UMP Κριστιάν Ζακόμπ να λέει: «Ο πρόεδρος δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πολίτης, είναι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και κάτοχος της “βαλίτσας” με τους πυρηνικούς κώδικες. Δεν είναι δυνατόν η ασφάλειά του να απειλείται από ερασιτεχνισμούς. Ο πρόεδρος οφείλει να συνειδητοποιεί το μέγεθος των ευθυνών του και να γνωρίζει ότι αντιπροσωπεύει όλη τη Γαλλία».

Ερωτηθείς εάν η ασφάλειά του απειλήθηκε, ο Φρανσουά Ολάντ είπε: «Η ασφάλειά μου είναι εγγυημένη σε κάθε στιγμή της ημέρας. Οταν μετακινούμαι ως ιδιώτης, η ασφάλειά μου δεν είναι τόσο ασφυκτική όσο στις επίσημες μετακινήσεις, αλλά διαθέτω πάντα προστασία».

Ο φωτογράφος Σεμπαστιέν Βαλελά, ο οποίος τράβηξε τις επίμαχες εικόνες, είναι παλιός γνωστός της γαλλικής επικαιρότητας. Ο Βαλελά ήταν εκείνος που τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες του τότε προέδρου Φρανσουά Μιτεράν με τη νόθα κόρη του, Μαζαρίν. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις θεωρίες συνωμοσίας, που θέλουν πίσω από την αποκάλυψη για τη νέα σχέση του Ολάντ να κρύβονται κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Τέλος, ερωτηθείς για τη συμμετοχή Γάλλων υπηκόων στον εμφύλιο της Συρίας, ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως εκτιμήσεις των γαλλικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για επτακόσιους Γάλλους πολίτες που πολεμούν στο πλευρό των ισλαμιστών ανταρτών της Συρίας. Προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τετρακόσιους Γάλλους μαχητές του ιερού πολέμου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή