Στις 2 Φεβρουαρίου οι εκλογές στην Ταϊλάνδη

Στις 2 Φεβρουαρίου οι εκλογές στην Ταϊλάνδη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα κάλεσε χθες τα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών υπό τον Σουτέπ Ταγκσουμπάν να συζητήσουν για την ημερομηνία των εκλογών, αν και οι περισσότεροι μεταξύ αυτών δε συμμετείχαν στη συνάντηση.

«Πιστεύουμε ότι οι εκλογές θα επαναφέρουν την κατάσταση στους κανονικούς ρυθμούς. Βλέπουμε ότι μειώνεται η υποστήριξη προς το πρόσωπο του Σουτέπ. Όταν αυτός ενεργεί κατά παράβαση του νόμου, ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πονγκτέπ Τεπκαντσάνα.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποιούν μεγάλη πορεία στο κέντρο της Μπανγκόκ, σήμερα, τρίτη ημέρα της κινητοποίησής τους, στόχος της οποίας είναι να παραλύσει η πρωτεύουσα.

Τη νύχτα πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις εναντίον κατοικίας ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης και εναντίον διαδηλωτών σε άλλο σημείο της Μπανγκόκ.

Χιλιάδες Ταϊλανδοί μετείχαν σήμερα στην πορεία υπό τον Σουτέπ, ο οποίος χαιρετούσε υποστηρικτές του και δεχόταν δωρεές σε μετρητά για την ενίσχυση του αγώνα της αντιπολίτευσης.

Ο Σουτέπ ηγείται της κινητοποίησης για την παράλυση της Μπανγκόκ που άρχισε τη Δευτέρα ύστερα από δύο μήνες διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα, με στόχο την παραίτηση της πρωθυπουργού και της κυβέρνησής της. «Δε θέλουμε εκλογές με νοθεία και εξαγορά ψήφων, που δεν είναι ελεύθερες ούτε είναι δίκαιες», δήλωσε.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται ειρηνικά, καθώς οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταστείλουν κάθε ταραχή φοβούμενες την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις αύξησης του κινδύνου των βίαιων επεισοδίων.

Εκρηκτικός μηχανισμός ερρίφθη μέσα στο συγκρότημα κατοικιών όπου διαμένει ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Αμπχιζίτ Βεζτζαζίβα λίγο πριν τα μεσάνυχτα προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές, ανακοίνωσε η αστυνομία. «Συλλάβαμε έναν άνδρα στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν εκρηκτικά. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουμε διαπιστώσει πιθανή σχέση του με την βομβιστική επίθεση στην κατοικία του Αμπχιζίτ», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι τέσσερις αξιωματικοί ειδικής μονάδας της αστυνομίας τραυματίστηκαν όταν δέχτηκαν επίθεση από διαδηλωτές κοντά στο πάρκο Λουμπίνι, ένα σημείο συγκέντρωσης των διαδηλωτών, νωρίς σήμερα.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά στην κεντρική Μπανγκόκ κοντά σε σημείο όπου έχουν κατασκηνώσει διαδηλωτές, γράφει η εφημερίδα Bangkok Post.

Ριζοσπαστικά στοιχεία ανάμεσα στους διαδηλωτές απείλησαν να αποκλείσουν σήμερα το Χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης και το Κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της πολιτικής αεροπορίας (AeroThai), αν η κυβέρνηση δεν παραιτηθεί.

To AeroThai, που ανήκει στο υπουργείο Μεταφορών, ανακοίνωσε ότι έχει λάβει αυστηρά μέτρα ώστε να μην διαταραχθεί η εναέρια κυκλοφορία σε περίπτωση που σκληροπυρηνικοί διαδηλωτές αποπειραθούν να σταματήσουν τη λειτουργία του μεγαλύτερου κέντρου ελέγχου του.

Οι αερογραμμές Thai Airways International διαβεβαιώνουν ότι οι πτήσεις τους θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Ορισμένες αεροπορικές εταιρίες όπως οι Singapore Airlines και Tiger Airlines έχουν περιορίσει τις πτήσεις τους στη Μπανγκόκ, καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί λόγω των διαδηλώσεων που άρχισαν το Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή