Η Ρωσία απέκλεισε ξένο δημοσιογράφο

Η Ρωσία απέκλεισε ξένο δημοσιογράφο

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Για πέντε χρόνια απέκλεισε η Ρωσία τον Αμερικανό δημοσιογράφο Ντέιβιντ Σάτερ, γνωστό επικριτή του προέδρου Πούτιν, απειλώντας με όξυνση τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, δεν επετράπη στον Σάτερ να επιστρέψει στη Ρωσία τον περασμένο μήνα, λόγω «κατάφωρης παραβίασης των όρων της βίζας του». Ο Σάτερ έχει γράψει τρία βιβλία για τη Ρωσία και την ΕΣΣΔ, ενώ υπήρξε ανταποκριτής δυτικών μέσων. Σε ένα από τα βιβλία του, ο Σάτερ κατηγορεί τη ρωσική μυστική υπηρεσία FSB για τη βομβιστική ενέργεια εναντίον πολυκατοικίας το 1999 με τριακόσιους νεκρούς. Οι ρωσικές Αρχές θεωρούν υπεύθυνους τους Τσετσένους αυτονομιστές για την επίθεση.

«Οπως κάποιοι από εσάς ήδη γνωρίζετε, απελάθηκα από τη Ρωσία. Η εκδοχή του υπουργείου Εξωτερικών είναι η πρώτη που μου κοινοποιήθηκε σε τρεις εβδομάδες. Είναι εξ ολοκλήρου ψευδής», έγραψε ο Σάτερ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Τέτοιου είδους απελάσεις αποτελούν ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο Σάτερ παραβίασε τους όρους της βίζας του, καθώς δεν μετέβη στην ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης για να δηλώσει την επιστροφή του, όπως όφειλε, στις 21 Νοεμβρίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Σάτερ δεν είναι παρά ένας από τους 500.000 αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν παραβιάσει τον νόμο, για να αποκλεισθούν από τη Ρωσία για περιόδους από τρία έως και δέκα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή