ΚΟΣΜΟΣ

Ενίσχυση ελέγχων κατά της αδήλωτης εργασίας, ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο

enischysi-elegchon-kata-tis-adilotis-ergasias-zitaei-to-eyrokoinovoylio-2001047

Στο 18,8% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστοιχεί το μέγεθος της αδήλωτης εργασίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ενέκρινε χθες ψήφισμα για την ενίσχυση των επιθεωρήσεων εργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση της εισηγήτριας Jutta Steinruck των Γερμανών Σοσιαλιστών, στην οποία αναφέρεται ότι οι επιθεωρήσεις εργασίας, ενώ σε εθνικό επίπεδο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά την εφαρμογή της κοινωνικής νομοθεσίας και τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην ΕΕ, πάσχουν από έλλειψη προσωπικού, οι δε προσπάθειες για διασυνοριακή συνεργασία προσκρούουν σε διάφορα εμπόδια.

Οι ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι η πάταξη της αδήλωτης εργασίας θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα από φόρους και τις κρατικές κοινωνικές παροχές και πρότειναν τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για επιθεωρητές εργασίας, ώστε να βελτιωθεί η διασυνοριακή συνεργασία, να εντοπιστούν και να καταγραφούν εικονικές εταιρίες και παρόμοιες δραστηριότητες.

Στο ίδιο ψήφισμα, το οποίο, πάντως, δεν είναι δεσμευτικό, τονίζεται η ανάγκη για τη λήψη νέων ευρωπαϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση του κοινωνικού ντάμπινγκ.

Αναπτύσσοντας πρόσφατα το πρόγραμμα της ελληνικής Προεδρίας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα της Προεδρίας για το επόμενο εξάμηνο.

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε ψήφισμα σχετικά με τη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των αυτοαπασχολούμενων στην Ευρώπη.