Παραμένει το αδιέξοδο στην Τουρκία

Παραμένει το αδιέξοδο στην Τουρκία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Συνωμοσία, με στόχο να κλονιστεί η πίστη των αγορών στην τουρκική οικονομία, χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν τις έρευνες για διαφθορά στελεχών της κυβέρνησής του, ειρωνευόμενος παράλληλα τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου, αρμοδίου για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Στέφαν Φούλε.

«Λυπάμαι αλλά δεν θα εξαπατηθούμε από εκτιμήσεις όπως “αυτό δεν συμβαδίζει με το κοινοτικό κεκτημένο”. Ξέρουμε ανάγνωση και γραφή, βλέπουμε τι συμβαίνει», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συνάντηση πρέσβεων στην Αγκυρα. Ο Φούλε έχει τονίσει ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν στη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να απομακρύνονται από τα κριτήρια σύγκλισης.

Το αδιέξοδο στη διαμάχη σχετικά με τη Δικαιοσύνη παρέμεινε χθες, αν και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέφρασε αισιοδοξία για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης εντός των προσεχών ημερών. «Τα κόμματα συμφωνούν ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων πρέπει να είναι ανεξάρτητο και αμερόληπτο και να εντάσσεται στο πλαίσιο των κοινοτικών αρχών», είπε ο Γκιουλ. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει προς συζήτηση νόμο που ναρκοθετεί την ανεξαρτησία του συμβουλίου αυτού, αλλά δηλώνει διατεθειμένη να τον αποσύρει εφόσον η αντιπολίτευση συναινέσει σε συνταγματικές αλλαγές.

Η προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης συμπίπτει με τις έρευνες σε βάρος υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, οι οποίες διενεργούνταν με άκρα μυστικότητα επί ενάμιση χρόνο και κατέληξαν σε κύμα συλλήψεων στις 17 Δεκεμβρίου. Πιεζόμενος από τις έρευνες, οι οποίες έφθασαν ώς τον γιο του, Μπιλάλ Ερντογάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός κάνει λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος» καθοδηγούμενη από την αδελφότητα του πρώην συμμάχου του, ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι λεπτομέρειες των ερευνών δεν έχουν δημοσιευθεί, αν και θεωρείται ότι σχετίζονται με δημόσια έργα και κατασκευαστικά συμβόλαια, καθώς και με το εμπόριο χρυσού ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράν.

«Προσδοκούμε από σας να καταβάλετε μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να ηττηθεί η προδοτική αυτή επιχείρηση που έχει στόχο την Τουρκία, λέγοντας στους εταίρους μας την αλήθεια», είπε ο Ερντογάν στους πρέσβεις.

«Αυτή η οργάνωση και οι σύμμαχοί της στα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να πλήξουν την τουρκική οικονομία. Κάνουν προσπάθειες να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού. Χρησιμοποιούν κάθε μέσο ώστε να προξενήσουν ανησυχία στους διεθνείς επενδυτές», είπε ο Ερντογάν.

Πτώση ρεκόρ της λίρας

Οι αγορές έχουν δεχθεί πλήγμα εξαιτίας της πολιτικής κρίσης, με την τουρκική λίρα να σημειώνει πρόσφατα πτώση ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε πρόσφατα ότι η πολιτική αναταραχή μπορεί να εμποδίσει την επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου του 4% που έχει θέσει η Τουρκία για το 2014.

Οι έρευνες περί διαφθοράς συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση στην 11ετή διακυβέρνηση της Τουρκίας από τον Ερντογάν, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει απόπειρες συνταγματικού πραξικοπήματος, έχει κερδίσει τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και έχει επιβιώσει από τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή το πάρκο Γκεζί. Στις διαδηλώσεις αυτές, το δυτικότροπο κομμάτι της Τουρκίας κατέγραψε την έντονη δυσφορία του προς τον εξισλαμισμό της κοινωνίας, όπως προωθείται από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Χθες έγινε γνωστό ότι η εισαγγελία της Τουρκίας προτείνει φυλάκιση ώς και τριών ετών για τον αστυνομικό που «ψέκασε» την ακαδημαϊκό Τσεϊντά Σουνγκούρ με χημικά στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Το στιγμιότυπο της γυναίκας με το κομψό κόκκινο φόρεμα, την ώρα που δέχεται τον απευθείας ψεκασμό, αποτέλεσε μία από τις πλέον χαρακτηριστικές εικόνες της τουρκικής εξέγερσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή