Ο Αλφάνο ρίχνει το γάντι στον Ρέντσι

Ο Αλφάνο ρίχνει το γάντι στον Ρέντσι

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΡΩΜΗ. Ευθεία πρόκληση προς το Δημοκρατικό Κόμμα να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει ή όχι τον Ενρίκο Λέτα στην πρωθυπουργία της Ιταλίας απηύθυνε χθες ο επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο. Ο Αλφάνο, πρώην δελφίνος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απηύθυνε επίσης έκκληση για ανασχηματισμό.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να συζητήσει και να αποφασίσει αν ο Λέτα είναι ο αναγνωρισμένος πρωθυπουργός», είπε ο Αλφάνο. «Αν είναι έτσι, συνεχίζουμε. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κύκλους και να κρατάμε την Ιταλία μετέωρη».

Ο κεντροδεξιός Αλφάνο αποσπάστηκε από την παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Οκτώβριο, συμμαχώντας με τον Δημοκρατικό Λέτα ώστε να επιβιώσει η ιταλική συγκυβέρνηση. Ούτε ο Αλφάνο ούτε ο Λέτα έχουν συμφέρον από πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το τοπίο όμως έχει ανατραπεί μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος από τον φιλόδοξο δήμαρχο της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι. Ο Ρέντσι δηλώνει ανοιχτά την επιθυμία του να αντικαταστήσει τον Ενρίκο Λέτα, αμφισβήτηση που έδωσε τροφή στα σχόλια του Αλφάνο περί «αναγνωρισμένου πρωθυπουργού». Παράλληλα αναζωπυρώνεται η συζήτηση περί ανασχηματισμού, ο οποίος θα αντανακλά τις προτεραιότητες του Ρέντσι και θα απομακρύνει υπουργούς των οποίων το όνομα έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα, όπως η υπουργός Γεωργίας Νούντσια ντε Τζιρόλαμο.

Ενώ η Ντε Τζιρόλαμο υφίσταται κριτική για τους πολιτικούς χειρισμούς της στο ζήτημα των διορισμών, μια συνάδελφός της, η υπουργός Ενσωμάτωσης, Τσέτσιλε Κέγκε, επικρίνεται αποκλειστικά και μόνο λόγω του χρώματος της επιδερμίδας της. Η 49χρονη Κέγκε, που γεννήθηκε στο Κογκό, έχει την «τιμή» να παρακολουθείται επί καθημερινής βάσεως από την εφημερίδα της Λέγκας του Βορρά «Λα Παντάνια», η οποία δημοσιεύει το πρόγραμμά της, παροτρύνοντας τους αναγνώστες να την αποδοκιμάσουν. Το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου μέλος είναι η Κέγκε, καταδίκασε έντονα την απόφαση της εφημερίδας, τονίζοντας ότι κινείται «στα όρια του εκφοβισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή