Ομαδικός βιασμός Δανής τουρίστριας στο Νέο Δελχί

Ομαδικός βιασμός Δανής τουρίστριας στο Νέο Δελχί

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Μια 51χρονη Δανή τουρίστρια βιάστηκε ομαδικά σε δημοφιλή εμπορική περιοχή της ινδικής πρωτεύουσας, αφότου χάθηκε και πλησίασε ομάδα ανδρών ζητώντας οδηγίες για να επιστρέψει στο ξενοδοχείο της. Αυτό ανέφερε χθες η αστυνομία στο Νέο Δελχί, που δημοσιοποίησε το πολλοστό κρούσμα ομαδικού βιασμού στη χώρα. Η σεξουαλική βία στην Ινδία τείνει να γίνει μάστιγα τα τελευταία χρόνια, αν και είναι πιθανό απλώς να καλύπτεται εκτενέστερα δημοσιογραφικά σε σχέση με το παρελθόν εξαιτίας αφενός της χειραφέτησης των γυναικών και αφετέρου της αποτελεσματικότερης δημοσιογραφικής έρευνας.

Η 51χρονη έπεσε επίσης θύμα ληστείας και ξυλοκοπήθηκε άγρια στο επεισόδιο κατά το οποίο οι άνδρες την παρέσυραν σε απομονωμένη περιοχή και τη βίασαν, υπό την απειλή μαχαιριού. Αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά το συμβάν, η Δανή κατάφερε να φτάσει στο ξενοδοχείο της σε κακή κατάσταση και ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε την αστυνομία. Αρκετοί ύποπτοι ανακρίθηκαν, χωρίς ωστόσο η αστυνομία να προχωρήσει σε συλλήψεις. «Ντρέπομαι ειλικρινά», δήλωσε ο Αμίτ Μπαλ, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Αμάξ στην περιοχή Παχαργκανί, ιδιαίτερα δημοφιλή στους τουρίστες με περιορισμένο προϋπολογισμό και σακίδια. Μία πινακίδα έξω από το ξενοδοχείο γράφει: «Προτεινόμενο από τον τουριστικό οδηγό Lonely Planet».

Η δανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί απέφυγε να εκδώσει ανακοίνωση για το περιστατικό.

Αξιωματικός της αστυνομίας ανέφερε πως η γυναίκα εγκατέλειψε την Ινδία και επέστρεψε στην πατρίδα της χθες το πρωί. Το πρόβλημα της σεξουαλικής βίας στην Ινδία προσείλκυσε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2012, οπότε μία 23χρονη γυναίκα βιάστηκε από ομάδα ανδρών μέσα σε λεωφορείο εν κινήσει. Η οργή των Ινδών πολιτών για την υπόθεση οδήγησε στην αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας, που διπλασίασε σε 20ετή κάθειρξη την ποινή για βιασμό και ποινικοποίησε την παρενόχληση. Για πολλές γυναίκες όμως, ειδικά στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, η καθημερινή κακοποίηση συνεχίζεται και οι νέοι νόμοι δεν έχουν κάνει τους δρόμους ασφαλέστερους.

Η Ρανγιάνα Κουμάρι, διευθύντρια του Ινδικού Κέντρου Κοινωνικής Ερευνας, λέει ότι οι συντηρητικές πατριαρχικές παραδόσεις της χώρας ωθούν τους άνδρες να χρησιμοποιούν τον βιασμό ως εργαλείο για να εμπνέουν φόβο στις γυναίκες. «Δεν έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση», εξήγησε. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η ταχεία ανάπτυξη των ινδικών πόλεων και το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών επιτείνει το πρόβλημα της σεξουαλικής βίας, με τους νεαρούς άνδρες να αγωνίζονται να αποδείξουν την παραδοσιακή κυριαρχία τους σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.

Το στίγμα, η πολιτική απάθεια και η αναποτελεσματικότητα των δικαστών εμπόδιζε τις γυναίκες ακόμη και να καταγγείλουν τους βιασμούς. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση του αριθμού των βιασμών που αναφέρθηκαν πρόσφατα αφήνει να εννοηθεί ότι όλο και περισσότερες γυναίκες απευθύνονται στις Αρχές κι επιδιώκουν παραδειγματική τιμωρία των βιαστών. Μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2013 καταγράφηκαν 1.330 βιασμοί στο Νέο Δελχί και στα προάστια, σε σύγκριση με 706 για όλο το 2012 στην ίδια περιοχή. Θύματα είναι συχνά τουρίστριες, όπως μία Ελβετή που έκανε ποδήλατο με τον σύζυγό της στην κεντρική Ινδία, που βιάστηκε ομαδικά. Οι περιπτώσεις αυτές απειλούν τον τουρισμό στη χώρα και πέρυσι το αρμόδιο υπουργείο εγκαινίασε μία καμπάνια με τίτλο «Σέβομαι τις γυναίκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή