Απόπειρα κλοπής της τέφρας του Φρόιντ

Απόπειρα κλοπής της τέφρας του Φρόιντ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχο κλοπής αποτέλεσε το δοχείο που περιέχει την τέφρα του πατέρα της ψυχανάλυσης, Ζίγκμουντ Φρόιντ, και της συζύγου του Μάρθας, όπως ανακοίνωσε χθες η Αστυνομία. Οι ληστές επιχείρησαν να αρπάξουν το δοχείο από το εβραϊκό κρεματόριο του Γκόλντερς Γκριν στο βόρειο Λονδίνο την παραμονή ή την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

«Ανάμεσα στις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου, ληστές προσπάθησαν να κλέψουν το δοχείο που περιέχει τα λείψανα του Φρόιντ και της συζύγου του Μάρθας», δήλωσε η Αστυνομία στη σχετική ανακοίνωσή της.

Στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν το πολύτιμο δοχείο, που προέρχεται από τον 3ο αιώνα π.Χ. και έχει ηλικία 2.300 ετών, οι επίδοξοι κλέφτες τού προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές.

Αν και οι αρμόδιοι του νεκροταφείου δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το συμβάν, πιστεύεται ότι το δοχείο του Φρόιντ φυλασσόταν σε ιδιωτικό χώρο πάνω σε μία πέτρινη στήλη.

«Ηταν μία απαίσια πράξη από έναν αναίσθητο ληστή», τόνισε ο αρμόδιος για την έρευνα αστυνομικός, Ντάνιελ Κάντλερ, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τις Αρχές εάν γνωρίζουν κάτι για την απόπειρα κλοπής. «Ακόμη και αν εξαιρέσουμε την τεράστια οικονομική αξία του αναντικατάστατου αυτού δοχείου και την ιστορική σημασία λόγω της σύνδεσής του με τον Φρόιντ, μόνο το γεγονός ότι ένα άτομο προσπάθησε να πάρει ένα αντικείμενο που γνωρίζει ότι περιέχει τα λείψανα κάποιου διαψεύδει κάθε πίστη», πρόσθεσε ο αστυνομικός.

Το δοχείο έχει μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, ενώ οι συνθήκες ασφαλείας του νεκροταφείου επανεξετάζονται.

Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ, αν και Αυστριακός στην καταγωγή, είχε διαφύγει στο Λονδίνο το 1938 με τη σύζυγό του και την κόρη τους Αννα όταν οι ναζί κατέλαβαν τη χώρα. Τον Σεπτέμβριο του 1939, ένα χρόνο μόλις μετά την εγκατάστασή του στη Βρετανία, απεβίωσε από καρκίνο. Το κρεματόριο Γκόλντερς Γκριν αποτελεί την τελευταία κατοικία πολλών διασήμων, όπως του συγγραφέα του «Δράκουλα», Μπραμ Στόκερ και της τραγουδίστριας Εϊμι Γουαϊνχάους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή