Ιταλία: Το λιμάνι Τζόγια Τάουρο επελέγη για τη μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας

Ιταλία: Το λιμάνι Τζόγια Τάουρο επελέγη για τη μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιταλικό λιμάνι Τζόγια Τάουρο επελέγη για τη μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας από το δανέζικο φορτηγό πλοίο στο οποίο έχουν φορτωθεί στο αμερικανικό πλοίο όπου θα καταστραφούν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υποδομών της Ιταλίας.

"Η κυβέρνηση έκρινε ότι το λιμάνι Τζόγια Τάουρο είναι το πιο κατάλληλο» όσον αφορά την ασφάλεια και τις τεχνικές δυνατότητές του, εξήγησε ο Μαουρίτσιο Λούπι μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επιβλέπει την επιχείρηση αυτή, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο Λούπι υπογράμμισε ότι δεν θα αποθηκευτούν στην ξηρά χημικές ουσίες, ορισμένες εκ των οποίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή αερίου μουστάρδας ή νευροτοξικού αερίου σαρίν. Η μεταφορά τους θα γίνει απευθείας από το ένα πλοίο στο άλλο.

Το σχέδιο καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου προβλέπει τη μεταφορά 500 τόνων επικίνδυνων χημικών ουσιών στο ειδικά διαμορφωμένο αμερικανικό πλοίο MV Cape Ray.

Η επιχείρηση αυτή ωστόσο έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις δύο δημάρχων της αραιοκατοικημένης περιοχής της Καλαβρίας όπου βρίσκεται το Τζόγια Τάουρο. «Θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μου, εάν συμβεί κάτι στους κατοίκους θα τα βάλουν μαζί μου», είπε ο Ρενάτο Μπελοφιόρε, ο δήμαρχος του Τζόγια Τάουρο. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για αντιδημοκρατικές μεθόδους και για επιλογή του λιμανιού με «άνωθεν εντολή» ενώ σημείωσε ότι η περιοχή «δεν έχει ούτε ένα καλά εξοπλισμένο νοσοκομείο». Ο δήμαρχος του χωριού Σαν Φερντινάντο, Ντομένικο Μανταφάρι, απείλησε από την πλευρά του ότι «θα κλείσει το λιμάνι» και θα δώσει σκληρό αγώνα για να μην εφαρμοστεί η απόφαση αυτή την οποία, όπως είπε, «πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες».

Από το Λονδίνο, δύο πηγές ανέφεραν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα παραχωρήσει στην εταιρεία Veolia Environnement τη σύμβαση για την καταστροφή περίπου 150 τόνων συριακών χημικών όπλων. Η επεξεργασία και η καταστροφή των χημικών ουσιών θα γίνει στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και αποβλήτων της γαλλικής εταιρείας στο Έλσμερ Πορτ του Τσεσάιρ. Μία από τις πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς είπε ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει μια άλλη εταιρεία στην οποία θα παραχωρήσει μια άλλη, μεγαλύτερη σύμβαση, για την καταστροφή του υπόλοιπου χημικού οπλοστασίου.

Τον Δεκέμβριο η Βρετανία συμφώνησε να συμμετάσχει στην καταστροφή ενός μέρους του συριακού χημικού οπλοστασίου και να συνοδεύει με σκάφη της τα σκανδιναβικά πλοία που μεταφέρουν το επικίνδυνο φορτίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή