ΚΟΣΜΟΣ

Μετοίκησαν στη Γερμανία 1,1 εκατ. άτομα

17s7germ1
17s7germ2

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σχεδόν 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι -αριθμός ρεκόρ από το 1995- μετανάστευσε στη Γερμανία το 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Επιπλέον, κατά το ίδιο διάστημα 712.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γερμανία. «Τα αίτια της μετανάστευσης διαφεύγουν την προσοχή. Τα δύο τρίτα των μεταναστών το 2012, δηλαδή 620.000, ήρθαν στη Γερμανία από κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ισχυρό ρεύμα μετανάστευσης σημειώθηκε από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, δηλαδή από χώρες που υποφέρουν κάτω από το βάρος της επιβληθείσας από τη Γερμανία πολιτικής λιτότητας. Ως εκ τούτου, θα ήταν λογικό να θεωρήσει κανείς τους μετανάστες θύματα των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών συνθηκών για τις οποίες ευθύνεται η Γερμανία», επισημαίνει η εφημερίδα Neues Deutschland, ενώ η Berliner Zeitung παραθέτει τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος χαιρέτισε την ενίσχυση της μετανάστευσης εξειδικευμένων εργαζόμενων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η Γερμανία εξαρτάται από αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ, τοποθέτηση η οποία εκλήφθηκε ως αιχμή προς το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, που καλλιεργεί, όπως εκτιμά η εφημερίδα, κλίμα κατά της ελεύθερης διακίνησης. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει αναπτύξει μια στρατηγική συστηματικής προσέλκυσης εξειδικευμένων εργαζόμενων με υψηλά προσόντα, αφού «απορρίπτει δογματικά» τη διπλή υπηκοότητα για τους ξένους.

Πρόκειται για μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 13% σε σχέση με το 2011, επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. O αριθμός των αιτουμένων άσυλο αυξήθηκε κατά 40% το 2012 και οι περισσότεροι εξ αυτών έφτασαν στη χώρα από τη Σερβία, το Αφγανιστάν και τη Συρία. Από το 2007 ο πληθυσμός εκείνων που διεκδικούν άσυλο σημειώνει σταθερή αύξηση, αγγίζοντας το 2012 τις 64.500. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός παραμένει εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τις 400.000 που διεκδικούσαν άσυλο το 1992, εν μέσω του πολέμου στη Βοσνία.

To 2012 σημειώθηκε πάντως και ραγδαία αύξηση των ειδικευμένων εργατών που εισήλθαν στη χώρα. Το 2009 ήταν 16.000 έναντι 27.000 το 2012. Οι βασικές χώρες προέλευσής τους ήταν η Ινδία, η Κροατία, οι ΗΠΑ, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Κίνα.

Από τους μετανάστες εκτός Ε.Ε. που έφτασαν στη χώρα, το 18% μετέβη στη Γερμανία για οικογενειακούς λόγους, το 16% για ακαδημαϊκούς, μετεκπαίδευση ή άλλους παιδαγωγικούς σκοπούς και ένα 16% αναζητώντας εργασία. Επιπλέον, το 16% διεκδικεί άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους.

Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι και το στοιχείο της αύξησης εκείνων που εγκαταλείπουν τη Γερμανία. Η Neue Osnabrucker Zeitung διερωτάται: «Τι γίνεται με το 5% της αύξησης αυτών που έφυγαν από τη Γερμανία; Φεύγουν άτομα με υψηλή κατάρτιση: γιατροί που αμείβονται καλύτερα και επιζητούν πιο ανθρώπινες ώρες εργασίας, επιστήμονες σε αναζήτηση διεθνούς αναγνώρισης και αλλοδαποί μηχανικοί οι οποίοι προτιμούν να μεταδώσουν στις πατρίδες τους τις γνώσεις που απέκτησαν», αναφέρει και προσθέτει ότι «οι επιπτώσεις της ευρωκρίσης αποδυνάμωσαν μεν την τάση των ατόμων που φεύγουν, είναι ωστόσο απαραίτητο να διευρύνει κανείς την οπτική του γωνία και να μην αναρωτιέται μόνο ποιος έρχεται».