Κατάθεση εκπροσώπου του Βατικανού

Κατάθεση εκπροσώπου του Βατικανού

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Η Καθολική Εκκλησία πρέπει να είναι περισσότερο διαφανής ως προς τους χειρισμούς της αναφορικά με τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς της και να φροντίζει για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων, ανακοίνωσε χθες επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ώρα που ο εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας στον ΟΗΕ δήλωνε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την αποφυγή ανάλογων εγκλημάτων στο μέλλον.

Η Αγία Εδρα εξέδωσε οδηγό προς τις εκκλησίες της σε εθνικό επίπεδο, κάποιες από τις οποίες είχαν ήδη προχωρήσει σε ανάλογες εκδόσεις, ενώ Μη κυβερνητικές Οργανώσεις καθολικών έχουν εγκαινιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα για τη σεξουαλική κακοποίηση, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού ο αρχιεπίσκοπος Σιλβάνο Τομάσι. «Τα αποτελέσματα των συνδυαστικών προσπαθειών από την πλευρά των κατά τόπους εκκλησιών και της Αγίας Εδρας εμφανίζουν ένα πλαίσιο το οποίο, αν εφαρμοστεί σωστά, θα βοηθήσει στην εξάλειψη κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από τον κλήρο και από άλλα μέλη της Εκκλησίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας στον ΟΗΕ.

Η κατάθεση εκπροσώπου του Βατικανού στον ΟΗΕ πραγματοποιείται ύστερα από μια σειρά κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς, που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Πάνω από 4.000 τέτοια κρούσματα καταγγέλθηκαν στο Βατικανό την τελευταία δεκαετία, δήλωσε στις αρχές του 2012 ο Αμερικανός καρδινάλιος Λεβάντα.

Η αντιπρόεδρος της 18μελούς επιτροπής του ΟΗΕ Σάρα ντε Χεσούς Οβιέδο Φιέρο ζήτησε από το Βατικανό να προσκομίσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις υποθέσεις κακοποίησης παιδιών και να ενημερώσει την επιτροπή για τους χειρισμούς του στην υπόθεση. Η Οβιέδο επίσης άσκησε κριτική στην Αγία Εδρα, επειδή δεν τιμώρησε τους κατηγορουμένους για τις συγκεκριμένες πράξεις. Η Αγία Εδρα ανέφερε σε γραπτή της ανακοίνωση προς την επιτροπή, τον Δεκέμβριο, ότι δεν ευθύνεται για τα εκκλησιαστικά ιδρύματα ή για τους εργαζομένους σε αυτά σε άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή