Η ποινικοποίηση της λέξης «ναζί» διχάζει το Ισραήλ

Η ποινικοποίηση της λέξης «ναζί» διχάζει το Ισραήλ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Το Ισραήλ βρίσκεται στα πρόθυρα της απαγόρευσης της λέξης που αρχίζει από «Ν». Ν όπως ναζί.

Το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την Τετάρτη ένα νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τη χρήση της συγκεκριμένης λέξης ή οποιασδήποτε άλλης σχετίζεται με το Γ΄ Ράιχ εναντίον ανθρώπου, ακόμη και τη χρήση συμβόλων που συνδέονται με το Ολοκαύτωμα με εξωπαιδαγωγικό τρόπο. Οι υποστηρικτές του νόμου λένε ότι η πρωτοβουλία τους αποτελεί αντίδραση στην έξαρση αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην καθημερινή επίκληση αυτών των όρων και τοτέμ στην ισραηλινή πολιτική αντιπαράθεση, καθώς και σε γήπεδα.

«Πρέπει να ηγούμαστε αυτού του αγώνα και να ενθαρρύνουμε κι άλλες χώρες να το κάνουν», εξηγεί ο βουλευτής Σιμόν Οχαγιόν, ο βουλευτής που ανέλαβε να συντάξει το νομοσχέδιο. «Στη χώρα μας μπορούμε να βρούμε αρκετές λέξεις και εκφράσεις ή ιδιώματα για να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Αυτό που ζητάω είναι να βάλουμε στην άκρη αυτά τα ιδιαίτερα σύμβολα, που έχουν σχέση με την ιστορία μας», καταλήγει.

Ωστόσο οι επικριτές, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν βαθιές ρίζες στο Ολοκαύτωμα, διατείνονται ότι το νομοσχέδιο αποτελεί επικίνδυνη παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης και είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι ο ίδιος στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί πολύ αποτελεσματικότερα με μία καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης. «Δεν πιστεύω ότι η ισραηλινή κοινωνία έχει φτάσει στο σημείο στο οποίο δεν μπορεί κανείς να αντιστρέψει αυτές τις κακές συνήθειες χωρίς την εφαρμογή νόμου», αντιτείνει ο Αβνέρ Σαλέφ, διευθυντής του Γιαντ Βασέμ, του Μουσείου και Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ. «Θα έπρεπε να εφαρμόσουμε αυτού του είδους την αυτοπειθαρχία και τη δημιουργία μιας κουλτούρας δημόσιας αντιπαράθεσης με γνώμονα κάθε άλλο πολιτικό ζήτημα, χωρίς τη χρήση αυτών των αποτρόπαιων όρων», επισημαίνει.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ μετά την υιοθέτησή του από μια καίρια επιτροπή της κυβερνητικής πλειοψηφίας την περασμένη εβδομάδα, είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μία σειρά συγκρούσεων ανάμεσα στην επιμονή της χώρας να είναι ένα εβραϊκό κράτος, στο οποίο το Ολοκαύτωμα έχει ιδιαίτερη σημασία, και τη φιλοδοξία να είναι μία δημοκρατική χώρα, όπου η ελεύθερη έκφραση είναι θεμελιώδης αρχή και οι θέσεις της μειοψηφίας προστατεύονται.

Παράλληλα, απηχεί την προσπάθεια του Ισραήλ να αφομοιώσει το βαθύ αποτύπωμα του Ολοκαυτώματος στην κουλτούρα και την εθνική του ταυτότητα, καθώς ο θάνατος των επιζώντων απομακρύνει πλέον την Ιστορία. Πολλοί μαθητές γυμνασίου στη χώρα κάνουν ταξίδια προσκυνήματος στο Αουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το υπουργείο Παιδείας πρότεινε πρόσφατα να αρχίζει η μελέτη του Ολοκαυτώματος από την πρώτη δημοτικού. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφέρεται συχνά στο Ολοκαύτωμα, προειδοποιώντας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και υπογραμμίζοντας ότι τώρα ο εβραϊκός λαός έχει έναν στρατό να τον προστατεύει από μελλοντικά πογκρόμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή