Σύντομα (17/1/14)

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβλήματα στην καταστροφή των χημικών της Συρίας

ΡΩΜΗ. Η απομάκρυνση και η καταστροφή των πιο επικίνδυνων στοιχείων του χημικού οπλοστασίου της Συρίας μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από το τέλος Ιουνίου λόγω επιμελητειακών προβλημάτων και προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ). Η καταστροφή των πιο σημαντικών χημικών παραγόντων (αέριο μουστάρδας και οι ουσίες για παρασκευή αερίου Σαρίν) προβλεπόταν αρχικά να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου, αλλά ο εμφύλιος, οι κακές καιρικές συνθήκες και η γραφειοκρατία έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ρώμη, ότι είναι πεπεισμένος πως όλα τα χημικά μπορούν να έχουν καταστραφεί ώς το τέλος Ιουνίου, δηλαδή εντός της διορίας που έχει καθοριστεί μόνο για την καταστροφή των λιγότερο επικίνδυνων χημικών στοιχείων.

Σταυρόλεξα ως ελιξίριο νεότητας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σταυρόλεξα, μαθηματικές ασκήσεις και άλλα κουίζ είναι το ελιξίριο της νεότητας για τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων, αναφέρουν σε μελέτη τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Γηριατρικής. Τέτοιες ασχολίες είναι δυνατόν να ξανανιώσουν τον εγκέφαλο κατά μία δεκαετία αμβλύνοντας τα συμπτώματα της γεροντικής άνοιας. Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί μία δεκαετία 2.800 άτομα με μέση ηλικία τα 74 έτη. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και υποβλήθηκαν σε δέκα συνεδρίες «εγκεφαλικής γυμναστικής» επί έξι εβδομάδες. Κατά τακτικά διαστήματα οι ερευνητές ήλεγχαν τις διανοητικές δεξιότητες των ηλικιωμένων. Το 60% των ηλικιωμένων είχε εξασκήσει τον εγκέφαλό του με σταυρόλεξα, ασκήσεις και άλλα κουίζ, και δέκα χρόνια μετά οι ίδιοι εμφάνισαν σημαντικά λιγότερες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου δεν ξεπερνούσε το 40%.

Μήνυση Γκαγέ κατά του Closer

ΠΑΡΙΣΙ. Μήνυση κατά του περιοδικού Closer, το οποίο δημοσίευσε φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την υποτιθέμενη σχέση της με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, κατέθεσε η ηθοποιός Ζιλί Γκαγέ, επικαλούμενη παραβίαση της ιδιωτικής της ζωής. Ο ίδιος ο κ. Ολάντ δεν το έκανε, αν και αρχικά απείλησε ότι θα κινηθεί νομικά κατά του περιοδικού. Οι φωτογραφίες βύθισαν το Ελιζέ σε κρίση, καθώς η σύντροφος του Γάλλου προέδρου, Βαλερί Τριρβελέρ, διακομίστηκε στο νοσοκομείο μετά τη δημοσιοποίηση του ειδυλλίου. Η κ. Γκαγέ διεκδικεί αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ και νομικά έξοδα 4.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή