Αρχισε η δίκη για τη δολοφονία Χαρίρι

Αρχισε η δίκη για τη δολοφονία Χαρίρι

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Δεκάδες κινητά τηλέφωνα χρησιμοποίησαν οι τέσσερις δράστες της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο αυτού καθώς και 21 άλλων παριστάμενων το 2005.

Αυτό αποκάλυψε χθες η εισαγγελία του Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη, την πρώτη ημέρα της δίκης ερήμην των τεσσάρων μελών της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα, ο γιος του Χαρίρι, Σαάντ Χαρίρι, και αυτός πρώην πρωθυπουργός, είπε: «Αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο με τον οποίον ο πατέρας μου και άλλα στελέχη της Επανάστασης των Κέδρων δολοφονήθηκαν στον αγώνα τους για τη δημοκρατία».

Τη στιγμή που άρχιζε η δίκη, φονική έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου προκαλούσε τον θάνατο του βομβιστή και τριών περαστικών σε προπύργιο της Χεζμπολάχ στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία.

Οι κατηγορούμενοι, που δεν παρίστανται στη δίκη, αντιμετωπίζουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας, τρομοκρατίας και σχεδιασμού βομβιστικής επίθεσης, καθώς και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, εφόσον κριθούν ένοχοι.

Η εισαγγελία παρουσίασε δεδομένα τηλεφωνικών κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων sms, που φέρεται να δείχνουν ότι οι δράστες παρακολουθούσαν τον Χαρίρι μέχρι και τη στιγμή της δολοφονίας του. Οι συσκευές, που είχαν αγοραστεί έξι μήνες πριν από την επίθεση, ενεργοποιήθηκαν όλες μαζί ξαφνικά λίγες εβδομάδες πριν από αυτήν, για να σιγήσουν οριστικά αμέσως μετά.

Οι δράστες προσπάθησαν να ρίξουν τις ευθύνες σε ανύπαρκτη φονταμενταλιστική οργάνωση με όνομα «Νίκη και Τζιχάντ στη Μεγάλη Συρία».

Ο εισαγγελέας Νόρμαν Φαρέλ χρησιμοποίησε μακέτα μεγάλων διαστάσεων, για να δείξει την πορεία του οχήματος του Χαρίρι στο ξενοδοχείο Σεντ Τζορτζ, όπου φορτηγάκι φορτωμένο με τρεις τόνους εκρηκτικά έπληξε την πομπή, αφήνοντας πίσω του τεράστιο κρατήρα. «Οι δράστες χρησιμοποίησαν ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών. Στόχος τους δεν ήταν τόσο η εξόντωση του Χαρίρι, όσο η αποστολή τρομακτικού μηνύματος και η πρόκληση πανικού στον πληθυσμό», είπε ο Φαρέλ.

Οι Δυτικοί υποστηρικτές του Χαρίρι χαιρέτισαν την έναρξη της δίκης ως το τέλος της ατιμωρησίας στον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ, όμως, καταδίκασε το δικαστήριο ως όργανο του Ισραήλ.

Η κάλυψη της δίκης από τα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου αντικατοπτρίζει τον διχασμό της ίδιας της χώρας, με τα προσκείμενα στον υποψήφιο στις επόμενες εκλογές Σαάντ Χαρίρι Μέσα να προβάλλουν το θέμα στα πρωτοσέλιδά τους.

Η βόμβα, που σκότωσε τον πρώην πρωθυπουργό, άνοιξε ρήγμα μεταξύ της σουνιτικής κοινότητας του Χαρίρι και των σιιτών του Λιβάνου, πιστών στη Χεζμπολάχ. Το ρήγμα αυτό ενισχύθηκε εξαιτίας του εμφυλίου στη Συρία, με Λιβανέζους να μάχονται στα αντίπαλα στρατόπεδα, ανάλογα με το δόγμα τους.

Οι πολιτικές δολοφονίες στον Λίβανο δεν έληξαν με αυτήν του Χαρίρι. Τον περασμένο μήνα, το στέλεχος του Κινήματος για το Μέλλον του Σαάντ Χαρίρι, ο σουνίτης πρώην υπουργός Μοχάμεντ Τσατά, δολοφονήθηκε από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της Βηρυτού, σε μικρή απόσταση από το σημείο της δολοφονίας Χαρίρι.

Την ίδια στιγμή, περιοχές ελεγχόμενες από τη Χεζμπολάχ γίνονται συχνά στόχοι βομβιστικών ενεργειών. Τέσσερα παγιδευμένα οχήματα έχουν εκραγεί στις σιιτικές συνοικίες της νότιας Βηρυτού από τον Ιούλιο, ενώ δύο ξεχωριστές επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας εναντίον της ιρανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα, τον Νοέμβριο, σκότωσαν 25 ανθρώπους, ανάμεσά τους και έναν Ιρανό διπλωμάτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή