Γενετική θεραπεία αποκατέστησε την όραση

Γενετική θεραπεία αποκατέστησε την όραση

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την εφαρμογή μιας καινοτόμου γενετικής θεραπείας, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατάφεραν να αποκαταστήσουν την όραση σε ανθρώπους που σε αντίθετη περίπτωση θα έχαναν σταδιακά το φως τους. Στην πραγματικότητα κατάφεραν με την εισαγωγή ενός γονιδίου στον οφθαλμό να δώσουν νέα ζωή στις οφθαλμικές δομές που ανιχνεύουν το φως.

Ο καθηγητής Ρόμπερτ Μακλάρεν, ο χειρουργός που συντόνισε την επιστημονική προσπάθεια, επισημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να περιμένει καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που καταγράφηκαν.

Οι ασθενείς που υπεβλήθησαν στην πρωτοποριακή θεραπεία έπασχαν από χοριοειδερημία, ένα κληρονομικό νόσημα που επιφέρει σταδιακά τύφλωση. Το νόσημα εμφανίζεται εξαιτίας της απουσίας μιας πρωτεΐνης και καταστρέφει τα κύτταρα που ανιχνεύουν το φως. Και οι έξι ασθενείς που υποβλήθηκαν στη θεραπεία διαπίστωσαν βελτίωση της όρασής τους, ενώ δεν καταγράφηκαν σημαντικές επιπλοκές. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη φάση η έρευνα έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο ασφαλής ήταν και όχι για να κριθεί η αποτελεσματικότητά της.

Οπως τόνισε ο δρ Μακλάρεν, η επιστημονική ομάδα με τη νέα μέθοδο προσπάθησε να διασώσει κύτταρα τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν νεκρά.

Ειδικότερα, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ενέχυσαν στον οφθαλμό των ασθενών έναν αβλαβή ιό, ο οποίος μετέφερε την πρωτεΐνη που έλειπε στα λεπτότερα τμήματα του αμφιβληστροειδούς των ασθενών.

Τις δαπάνες της μελέτης κατέβαλε το βρετανικό υπουργείο Υγείας και το Wellcome Trust, ενώ το πόρισμα των ερευνητών δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Ανάλογη μελέτη έχει δρομολογήσει και ο δρ Ιαν Μακντόναλντ, επικεφαλής του τμήματος Οφθαλμολογίας του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά. Ο δρ Μακντόναλντ υπογραμμίζει ότι καθώς τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους Βρετανούς συναδέλφους του αφορούν την πορεία των ασθενών, μόνο έξι μήνες μετά την επέμβαση παραμένει άγνωστο κατά πόσο τα καλά αποτελέσματα είναι μόνιμα ή παροδικά.

Τέλος, πολλοί ερευνητές είναι καχύποπτοι με τις γενετικές θεραπείες και πιστεύουν ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται αδιακρίτως.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή