«Οι κωμικοί είναι ψυχωτικοί»

«Οι κωμικοί είναι ψυχωτικοί»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κωμικοί ηθοποιοί καταφέρνουν να κάνουν το κοινό τους να σκάει στα γέλια επειδή πολύ συχνά επιδεικνύουν χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που συνήθως αποδίδονται σε άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή, αναφέρει βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο British Journal of Psychiatry.

Το ταλέντο του διασκεδαστή που διαθέτουν οι κωμικοί βασίζεται στις ασυνήθιστες προσωπικότητές τους, αλλά και στην επίδειξη αυτών που οι ερευνητές αποκαλούν «υψηλά επίπεδα ψυχωσικών χαρακτηριστικών». Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έρευνά τους αποδεικνύει, εν μέρει τουλάχιστον, ότι υπάρχει σχέση που να συνδέει την παραφροσύνη και τη δημιουργικότητα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίζονται στην ανάλυση του τρόπου με τον οποίο 532 κωμικοί από Βρετανία, ΗΠΑ και Αυστραλία περιέγραψαν τις προσωπικότητές τους και τις πεποιθήσεις τους. Αυτό το πέτυχαν συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια, με τα οποία οι ειδικοί υπολογίζουν τα ψυχωσικά χαρακτηριστικά ανθρώπων που δεν πάσχουν από ψυχικές ασθένειες.

«Τα δημιουργικά στοιχεία που απαιτούνται για την παραγωγή χιούμορ είναι παρόμοια με αυτά τα γνωσιακά χαρακτηριστικά ανθρώπων που πάσχουν από ψύχωση, δηλαδή από σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή», εξηγεί ο καθηγητής Γκόρντον Κλάριτζ του τμήματος πειραματικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Αν και η σχιζοφρένεια μπορεί πραγματικά να σκοτώσει το χιούμορ, σε μια ηπιότερη μορφή, ας πούμε, επιτρέπει τη διασύνδεση πραγμάτων που εκ πρώτης δεν έχουν σχέση, αλλά και την πιο αντισυμβατική σκέψη. Αναλόγως η μανία, που είναι συχνή σε ανθρώπους που πάσχουν από διπολική διαταραχή, μπορεί να βοηθάει τους ανθρώπους να συνδυάζουν ιδέες σε νέες, πρωτότυπες και συχνά χιουμοριστικές συνδέσεις».

Για τις ανάγκες της μελέτης, 404 άνδρες και 119 γυναίκες κωμικοί συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο συναισθημάτων και εμπειριών Οξφόρδης – Λίβερπουλ, όπου υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με χαρακτηριστικά σχιζοφρένειας και διπολικής διαταραχής. Ανάμεσα σε αυτά που καταγράφηκαν ήταν οι παράξενες εμπειρίες των ερωτηθέντων, αν πιστεύουν στην τηλεπάθεια ή σε άλλα παραφυσικά φαινόμενα, όπως και αν έχουν πολύ συχνά αδυναμία συγκέντρωσης και αδυναμία να εστιάσουν τις σκέψεις τους.

Επίσης, στο ίδιο ερωτηματολόγιο καλύπτονται τα θέματα της λεγόμενης ανηδονίας, της απώλειας, δηλαδή, της ευχαρίστησης, της παρορμητικότητας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, τάσεων που συνήθως συνδέονται με την έλλειψη αυτοελέγχου.

Στη συνέχεια, οι βαθμολογίες των κωμικών συγκρίθηκαν με αυτές που είχαν συγκεντρώσει 364 ηθοποιοί και 831 άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τις Καλές Τέχνες.

Ενώ η βαθμολογία των ηθοποιών ήταν υψηλότερη από αυτή των απλών ανθρώπων σε 3 από τις 4 κατηγορίες, οι κωμικοί κατέγραψαν υψηλότερη βαθμολογία και στις τέσσερις κατηγορίες χαρακτηριστικών ψυχωσικής προσωπικότητας, αναφέρουν οι ερευνητές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά μπορούν να αποτελέσουν μια θαυμάσια ερμηνεία γιατί είναι τόσο διασκεδαστικοί όταν εμφανίζονται μπροστά στο κοινό τους.

Η μανία, χαρακτηριστικό της διπολικής διαταραχής, αποδείχθηκε ως ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά των κωμικών ηθοποιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή