Ευρωφοβικό φάντασμα στην Ευρωβουλή

Ευρωφοβικό φάντασμα στην Ευρωβουλή

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αντιευρωπαϊκό κόμμα UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ προηγείται των κυβερνώντων Συντηρητικών στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov. Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων παραμένουν οι Εργατικοί, με ποσοστό 32%.

Ακολουθεί το UKIP, με ποσοστό 26% και οι Συντηρητικοί με 23%. Αν οι διαθέσεις αυτές εκφραστούν και στις κάλπες της 25ης Μαΐου, θα είναι η πρώτη φορά στη βρετανική ιστορία που οι Συντηρητικοί μετατρέπονται από πυλώνα του δικομματισμού σε τρίτο κόμμα.

Η υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε απλή ζώνη ελεύθερου εμπορίου είναι η σημαία του UKIP, αλλά οι υποστηρικτές του δεν εστιάζουν τις επικρίσεις τους μόνο στις Βρυξέλλες. Τα τρία τέταρτα των υποστηρικτών του κόμματος αυτού δεν περιλαμβάνουν την Ε.Ε. στα βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Βρετανία.

Το UKIP είναι αλλεργικό στους μετανάστες, στην περιβαλλοντική πολιτική και στους ομοφυλόφιλους. Κάποιες από τις απόψεις των υποστηρικτών του, όμως, βρίσκονται τόσο αριστερά στο πολιτικό φάσμα, ώστε να οδηγηθεί ο σχολιαστής Οουεν Τζόουνς να τους απευθύνει μέσω της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ» επιστολή που ξεκινά ως εξής: «Αγαπητέ ψηφοφόρε του UKIP. Εχουμε πολλά κοινά». Επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις, ο Τζόουνς ανέφερε ότι 8 στους 10 ψηφοφόρους του UKIP τάσσονται υπέρ του δημόσιου ελέγχου της ενεργειακής βιομηχανίας, τα τρία τέταρτα είναι υπέρ της επανακρατικοποίησης των βρετανικών σιδηροδρόμων και το 84% υπέρ ενός συστήματος υγείας «εθνικοποιημένου και υπό δημόσιο έλεγχο». Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων του UKIP ζητούν «σημαντική αύξηση» του κατώτατου μισθού, ενώ στο ερώτημα «συμφωνείτε να παγώσουν όλα τα μπόνους προς τα ανώτατα στελέχη της RBS (της τράπεζας που διασώθηκε με χρήματα των φορολογουμένων)» το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απαντήσεων (63%) δίδεται από υποστηρικτές του UKIP. Ακολουθούν οι υποστηρικτές των Εργατικών με 55% και των Συντηρητικών με 41%.

Ο Τζόουνς υποστηρίζει ότι οι προτάσεις του UKIP στα οικονομικά ζητήματα απέχουν παρασάγγας από τις θέσεις των υποστηρικτών του, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιδίωξη από το κόμμα αυτό ενιαίου, χαμηλού φορολογικού συντελεστή.

Στις ευρωεκλογές του 2009 το UKIP ήταν δεύτερο κόμμα με 17%, πίσω από τους Συντηρητικούς. Η δημοσκοπική αύξηση του ποσοστού του κατά εννέα μονάδες σχετίζεται εν μέρει με την όξυνση της συζήτησης περί μετανάστευσης και την καλλιέργεια φόβων στη Βρετανία περί «πλημμύρας» ανειδίκευτων εργατών από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Η ρουμανική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στη ρητορική αυτή, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί που μεταναστεύουν μαζικά προς τη Βρετανία (αλλά και τη Γαλλία και τη Γερμανία) είναι οι Ρουμάνοι γιατροί, απογυμνώνοντας τα ρουμανικά νοσοκομεία και βοηθώντας να κρατηθεί στα πόδια του το βρετανικό σύστημα υγείας.

Οι ρητορικές ομοβροντίες εναντίον των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και η υιοθέτηση απόψεων που παραπέμπουν σε αριστερό κόμμα χαρακτηρίζει και την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν. Η Λεπέν, που βρίσκεται στην πρώτη θέση στις γαλλικές δημοσκοπήσεις, καταφέρεται εναντίον της «οικονομικής δικτατορίας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζοντας ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα «δεν παίρνει από μεταρρύθμιση».

H Λεπέν υποστηρίζει ότι το UKIP έχει «πολύ περισσότερα κοινά με το Εθνικό Μέτωπο απ’ όσα παραδέχεται». «Εχουμε τις ίδιες απόψεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη μετανάστευση. Ολοι πρέπει να ελέγχουν τα σύνορά τους, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες πρέπει να εξαφανιστούν, η Ευρωπαϊκή Σοβιετική Ενωση πρέπει να καταρρεύσει, όλοι πρέπει να έχουν δικό τους νόμισμα, δική τους οικονομική πολιτική και να αποφασίζουν τα του οίκου τους».

Η Λεπέν, που έχει συμμαχήσει με το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας του Χερτ Βίλντερς και την ιταλική Λέγκα του Βορρά, υποβαθμίζει τις προστριβές της με τον Φάρατζ. «Το UKIP ανήκει σε διαφορετική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, την οποία θα επιχειρήσει να ανοικοδομήσει μετά τις ευρωεκλογές. Αν δεν τα καταφέρουν, δεν θα το θεωρήσουν κακή ιδέα να συνασπιστούν μαζί μας» υποστήριξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή