Σύντομα (18/1/14)

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ινδία

ΠΑΡΙΣΙ. Βρετανία και Γαλλία αναθεώρησαν τις ταξιδιωτικές τους οδηγίες για την Ινδία, προειδοποιώντας τους τουρίστες για τον κίνδυνο σεξουαλικών επιθέσεων έπειτα από δύο νέα κρούσματα βιασμών. Μία 51χρονη Δανέζα έπεσε θύμα ληστείας και βιασμού υπό την απειλή μαχαιριού στο Νέο Δελχί την Τρίτη αφότου έχασε τον δρόμο για το ξενοδοχείο της και σταμάτησε για να ζητήσει οδηγίες. Μία μέρα νωρίτερα, μία 18χρονη Γερμανίδα κατήγγειλε στην αστυνομία στη Νότια Ινδία ότι βιάστηκε στη διάρκεια βραδινού σιδηροδρομικού ταξιδιού από Ινδό επιβάτη. «Οι γυναίκες επισκέπτριες θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν ταξιδεύουν στην Ινδία, ακόμη κι αν συνοδεύονται από άνδρες», αναφέρεται στην ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας. Παρόμοιες συστάσεις προς τις υπηκόους της κάνει και η Γαλλία.

Βομβιστική επίθεση στην Μπανγκόκ κατά διαδηλωτών

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Σε 36 ανέρχονται οι τραυματίες της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που τις τελευταίες ημέρες έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό της ταϊλανδικής πρωτεύουσας. Ο ηγέτης των διαδηλωτών Σουτέπ Ταουγκσουμπάν επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «δεν φοβόμαστε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας». Οι διαδηλωτές θέλουν την παραίτηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα και της κυβέρνησής της, και την αντικατάστασή τους από μη εκλεγμένο συμβούλιο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο εκρηκτικός μηχανισμός εκτοξεύτηκε κατά των διαδηλωτών ενώ έκαναν πορεία κοντά στο Πανεπιστήμιο Σουλαλονγκόρν.

Δικαστική προσφυγή από τη Βαγδάτη

ΑΡΜΠΙΛ. Δικαστική προσφυγή θα καταθέσει η Βαγδάτη, σε μία προσπάθεια να κηρυχθούν παράνομες οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν προς την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, νομικοί κύκλοι της κυβέρνησης στη Βαγδάτη προειδοποιούσαν ότι οι αγωγές θα στοχεύουν και τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, που εξασφαλίζουν κέρδος από τις συναλλαγές αυτές. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Αμπντούλ Καρίμ Λουάιμπι, χαρακτήρισε τις εξαγωγές αυτές «λαθρεμπόριο», υπογραμμίζοντας ότι προετοιμάζει νομική προσφυγή κατά της Αγκυρας και «μαύρη λίστα» για όσες εταιρείες εμπλέκονται.

Ανοίγει και πάλι το μουσείο στο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ. Τις πύλες του στους επισκέπτες ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ στη Βαγδάτη, ύστερα από έντεκα χρόνια. Το μουσείο είχε λαφυραγωγηθεί αμέσως μετά την είσοδο των Αμερικανών στη Βαγδάτη. Ιστορική θα μείνει η αντίδραση του τότε υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που είπε μόλις πληροφορήθηκε τις κλοπές: «Αυτά συμβαίνουν…». Μόλις επτά από τις 23 πτέρυγες του μουσείου θα ανοίξουν στο κοινό, που θα χρειάζεται ειδική άδεια για την επίσκεψη. Πάνω από 15.000 εκθέματα από την εποχή των Σουμερίων μέχρι και την οθωμανική κυριαρχία, εκλάπησαν από το μουσείο τον Μάρτιο του 2003. Περίπου 8.000 από αυτά βρέθηκαν έκτοτε.

Συγκρούσεις στην Αίγυπτο

ΚΑΪΡΟ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις χθες μεταξύ αστυνομίας και οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην πόλη Φαγιούμ, νότια του Καΐρου. Η αστυνομία προχώρησε σε ρίψεις δακρυγόνων εναντίον διαδηλώσεων υπέρ του έκπτωτου προέδρου Μόρσι σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια. Την ίδια στιγμή, κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα προέβλεπαν ότι η κάλπη θα αναδείξει το «Ναι» υπέρ του σχεδίου Συντάγματος από τον στρατηγό Σίσι, σε ποσοστό 98%.

Ανησυχία Αστον για την Ουκρανία

ΚΙΕΒΟ. Τη βαθιά ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέφρασε χθες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, μετά την ψήφιση νόμου που περιορίζει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις. Το νομοσχέδιο αυτό χαρακτήρισε «πραξικοπηματικό» η αντιπολίτευση. Ο νόμος τιμωρεί την κατάληψη δημόσιων κτιρίων με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών, ενώ απλουστεύει τις διαδικασίες στέρησης της βουλευτικής ασυλίας. «Καλώ τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να ανακαλέσει τις αποφάσεις αυτές και να επιλύσει την κρίση πολιτικά», κατέληξε η βαρόνη Αστον.

Αύξηση θανάτων από το H7Ν9

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων που προκαλεί το στέλεχος της γρίπης των πτηνών H7Ν9. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πραγματικότητα αυτή θα πρέπει να αποτελέσει κώδωνα κινδύνου προκειμένου να μην επέλθει εφησυχασμός για το ενδεχόμενο πανδημίας γρίπης ανάλογης της ισπανικής. Τουλάχιστον 24 νέα κρούσματα και τρεις θάνατοι επιβεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι κάθε χειμώνα αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης, γεγονός που ωστόσο καθιστά πιθανότερη τη μετάλλαξη του ιού.

Η εγγονή της Ελισάβετ Β΄, Ζάρα Φίλιπς, γέννησε κοριτσάκι

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα κοριτσάκι έφερε χθες στον κόσμο η Ζάρα Φίλιπς, εγγονή της βασίλισας Ελισάβετ Β΄. Αυτό ανακοινώθηκε χθες από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, πέντε μήνες μετά τη γέννηση του πρίγκιπα Γεωργίου, γιου του ξαδέρφου της Φίλιπς, πρίγκιπα Ουίλιαμ και της συζύγου του Κέιτ. Είναι το πρώτο παιδί της 32χρονης Φίλιπς, πρώην παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην ιππασία και του συζύγου της, παίκτη του ράγκμπι, Μάικ Τίνταλ. To μωρό ζυγίζει 3,5 κιλά. Η βασίλισσα και ο σύζυγός της είναι ενθουσιασμένοι με τα νέα, ανακοίνωσε το Παλάτι. Είναι το τέταρτο δισέγγονο για τη βασίλισσα.

Χαλάρωση πολιτικής του ενός παιδιού στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ. Τη χαλάρωση της αμφιλεγόμενης πολιτικής του ενός παιδιού άρχισε να εφαρμόζει η Κίνα, με την ανακοίνωση ότι τα ζευγάρια, των οποίων ο ένας σύζυγος είναι μοναχοπαίδι, θα μπορούν εφεξής να αποκτούν δύο παιδιά. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού της χώρας επιβεβαίωσε τη νέα πολιτική, που άρχισε να εφαρμόζεται στην επαρχία Ζετζιάνγκ. Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι γονείς δεν είχαν δικαίωμα απόκτησης δεύτερου παιδιού, με τους κατοίκους αγροτικών περιοχών, τις εθνικές μειονότητες και τα ζευγάρια που είναι μοναχοπαίδια να εξαιρούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή