Καταφύγιο στα… Δεξιά μετά τις ροζ αποκαλύψεις

Καταφύγιο στα… Δεξιά μετά τις ροζ αποκαλύψεις

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να συγκρατήσουμε από αυτή την τρελή εβδομάδα του Φρανσουά Ολάντ είναι ότι, σε περίπτωση σοβαρών δυσκολιών, ο σοσιαλιστής πρόεδρος δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναζητήσει λύσεις από τη… δεξιά παράταξη και, μάλιστα, σε όλα τα επίπεδα. Πράγμα που έπραξε.

Ας ξεκινήσουμε με τις αντιξοότητες στην ιδιωτική του ζωή. Εδώ και μία εβδομάδα, από τη δημοσίευση των φωτογραφιών του Γάλλου προέδρου, στις οποίες απεικονίζεται να επιστρέφει σε ένα διαμέρισμα κοντά στο Μέγαρο των Ηλυσίων, δίχως ουσιώδη προστασία από τους άντρες της προσωπικής του ασφάλειας, προκειμένου να συναντήσει την υποτιθέμενη ερωμένη του, σε ολόκληρη τη Γαλλία δεν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης.

Το περιοδικό «Closer» πούλησε μέσα σε λίγες ώρες 600.000 αντίτυπα, ενώ σε όλες τις καφετέριες και κατά τη διάρκεια των δείπνων ή των διαλειμμάτων στον εργασιακό χώρο, όλοι μιλούν μόνο γι’ αυτό. Πώς, λοιπόν, έπρεπε να βγει κάποιος, ειδικά όταν είναι πρόεδρος μιας χώρας, απέναντι σε 589 δημοσιογράφους, οι οποίοι έχουν έρθει στη Γαλλία από όλο τον κόσμο για να ακούσουν μια απάντηση;

Ο Φρανσουά Ολάντ που ανέμενε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, με σοβαρό και στοχευμένο τόνο, «περήφανα» έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο καθένας, στην προσωπική του ζωή, μπορεί να υποβληθεί σε δοκιμασίες, αυτές είναι επώδυνες στιγμές. Αλλά έχω μια αρχή, ότι οι ιδιωτικές υποθέσεις διευθετούνται σε ιδιωτικό επίπεδο». Τα τεταμένα χαρακτηριστικά του προσώπου, η λιτή εξήγηση και η επίκληση στο αίσθημα συμπόνιας του γαλλικού λαού, α ποτ υ πώθηκαν όλα σε μία φράση. Ομως, αυτή η ρητορική ακροβασία θυμίζει πολύ εκείνη του Νικολά Σαρκοζί τον Φεβρουάριο του 2005. Ο πρώην πρόεδρος, τότε δεξιός υπουργός Εσωτερικών, έπρεπε να ασχοληθεί με τις φήμες και τις φωτογραφίες που απεικόνιζαν τη σύζυγό του, Σεσίλια, στην αγκαλιά ενός άλλου άντρα. Κι έκανε το ίδιο. Φρόντισε μάλιστα να εκμεταλλευτεί μια συνέντευξη σε τηλεοπτικό πλατό , φόρμουλα η οποία ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό και τον Φρανσουά Ολάντ…

Το ίδιο συμβαίνει και με την πολιτική που ακολούθησε για τη Γαλλία. Επιτέλους, έπειτα από δεκαέξι μήνες στην εξουσία, ο Ολάντ παραδέχεται σαφώς ότι είναι σοσιαλδημοκράτης, ανακοινώνει χαμηλότερα βάρη για τις εταιρείες, μείωση δαπανών κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ και κάθαρση του δημόσιου τομέα, δηλαδή τη μέθοδο διακυβέρνησης που υποστηρίζει η δεξιά παράταξη.

Ακόμα και στη συνέντευξη Τύπου, ακούστηκε να λέει «πώς να ασκήσουμε πολιτική, εάν οι εταιρείες δεν προσλαμβάνουν κόσμο;» θέση η οποία αντιτίθεται στην κατήχηση των σοσιαλιστών. «Είναι το μέγιστο που μπορεί να κάνει ένας Γάλλος σοσιαλιστής, αν θέλει να αποκαλείται έτσι! Διαφορετικά, το μόνο που του μένει είναι να εγγραφεί στο δεξιό κόμμα, το UMP», δήλωσε η πολιτική αρθρογράφος Αλμπα Βεντούρα. «Αν δεν καταφέρει να αναζωπυρώσει τη φλόγα από την πλευρά των επιχειρήσεων, θα χαθεί το στοίχημα».

Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα υποστηρίζουν ότι εφαρμόζουν μια στρατηγική, η οποία έχει σκοπό να προκαλέσει ασφυξία στη δεξιά παράταξη. Στην πραγματικότητα, όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα του αναγνωρίζουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος αναπολεί το διάστημα που δίδασκε οικονομικά στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών μαζί με τον Πιερ Μοσκοβισί, την ηρεμία και τον θαυμασμό που απολάμβανε από τους φοιτητές του.

Η πολιτική που εφαρμόζει για τη χώρα δεν αποφέρει τους αναμενόμενους καρπούς στο επιθυμητό χρονικό διάστημα. Η αντιστροφή της τάσης της ανεργίας, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και η απορρόφηση του ελλείμματος συνιστούν ένα δύσκολο εγχείρημα.

Τα έπαιξε λοιπόν όλα για όλα σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, ποντάροντας σε μια καλή στροφή προς τα δεξιά, η οποία ίσως να είναι η μοναδική σωτηρία του.

Οταν λείπει η γάτα …στο Πόρτο Χέλι

Ακόμα και αν η επιχείρηση άρνησης οποιουδήποτε σχολιασμού της ιδιωτικής του ζωής στέφθηκε με επιτυχία από τους αναλυτές, ο Ολάντ μπορεί να υπέπεσε σε ένα σοβαρό λάθος. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης εναντίον του περιοδικού «Closer», ο Γάλλος πρόεδρος επιχείρησε να δείξει κομψότητα, δηλώνοντας ότι, εφόσον ο ίδιος χαίρει ασυλίας λόγω της ιδιότητάς του ως επικεφαλής του κράτους, και απαγορεύεται να εναχθεί δικαστικά, δεν βλέπει τον λόγο γιατί να προβεί με τη σειρά του σε αυτή την ενέργεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή, ούτε μία συντακτική ομάδα κουτσομπολίστικου περιοδικού να σέβεται τον πρόεδρο. Μάλιστα, το περιοδικό «Grazzia» ξεκίνησε πρώτο νέο κύκλο επίθεσης, ανακοινώνοντας τη δημοσίευση της φωτογραφίας της ηθοποιού Ζιλί Γκαγέ με τον Φρανσουά Ολάντ, το ίδιο διάστημα που η Βαλερί Τριρβελέρ απολάμβανε δεκαήμερες διακοπές στο Πόρτο Χέλι. «Η πρώτη κυρία απολάμβανε τη γλυκύτητα της ελληνικής παραλίας, ενώ ο σύζυγός της φλέρταρε με μια νεότερη γυναίκα», γράφουν τα κουτσομπολίστικα περιοδικά. Το «Εlle» με τη σειρά του, εκδίδεται εκτάκτως νωρίτερα με εξώφυλλο τη Ζιλί Γκαγέ ως «γαλλικό πάθος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή