Σ. Λαβρόφ: «Ασυγχώρητο λάθος» η πιθανή απουσία του Ιράν από τη Γενεύη 2 για τη Συρία

Σ. Λαβρόφ: «Ασυγχώρητο λάθος» η πιθανή απουσία του Ιράν από τη Γενεύη 2 για τη Συρία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Η κυβέρνηση της Ρωσίας θεωρεί ότι η απουσία του Ιράν από τη σύνοδο Γενεύη 2 για τη Συρία θα αποτελούσε ένα «ασυγχώρητο λάθος», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Το να μην εξασφαλιστεί η παρουσία στην σύνοδο αυτή όλων όσοι μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την κατάσταση θα αποτελούσε, θεωρώ, ένα ασυγχώρητο λάθος», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας την απειλή της συριακής αντιπολίτευσης να απόσχει από την διεθνή αυτή συνάντηση εάν συμμετάσχει σε αυτή το Ιράν, σύμμαχος του καθεστώτος της Συρίας, που προσκλήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν εναντιωνόμαστε στο να συμμετέχει ο Εθνικός Συνασπισμός (της συριακής αντιπολίτευσης) στη Γενεύη 2. Χαιρετίσαμε την απόφασή του να στείλει μια αντιπροσωπεία στη σύνοδο», είπε ο Λαβρόφ.

«Εάν κάποιος θέτει εν αμφιβόλω την αναγκαιότητα να προσκληθούν όλοι οι σημαντικοί παράγοντες στη σύνοδο Γενεύη 2, αυτό σημαίνει ότι δεν υποστηρίζει μια δίκαιη λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη συριακή κρίση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Χαρακτήρισε τη θέση του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ) «καπρίτσιο».

«Το σωστό στις διαπραγματεύσεις είναι να συναντώνται γύρω από ένα τραπέζι όχι (μόνο) αυτοί που το επιδιώκουν αλλά εκείνοι από τους οποίους εξαρτάται η διευθέτηση της κρίσης», συνέχισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας.

Ο ΣΕΣ ανακοίνωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή του από τη Γενεύη 2 εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δεν αποσύρει την πρόσκλησή του στο Ιράν να λάβει μέρος στην ειρηνευτική σύνοδο η οποία αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη στο Μοντρέ, στην Ελβετία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εκτίμησε ότι το Ιράν θα πρέπει να αποδεχθεί το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, κάτι που χαρακτήρισε προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Γενεύη 2.

«Η πρόσκληση του ΓΓ (του ΟΗΕ, Μπαν) προβλέπει ρητώς ότι δεν μπορεί κανείς να συμβάλει στη Γενεύη 2 εάν δεν προσυπογράφει απόλυτα την ανακοίνωση της Γενεύης τον Ιούνιο του 2012, που καλεί να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι πολύ σημαντικό οι Ιρανοί να προσυπογράψουν (όσα προβλέπονταν στην ανακοίνωση εκείνη) δημόσια. Έλεγα πάντοτε ότι εάν αποδέχονται τα συμπεράσματα της (συνόδου) Γενεύης 1, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα στη Γενεύη 2», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο εξέδωσαν αλλεπάλληλες ανακοινώσεις σήμερα τονίζοντας ότι για να λάβει μέρος στη σύνοδο Γενεύη 2, η κυβέρνηση του Ιράν πρέπει να αποδεχθεί το κείμενο που είχε υιοθετηθεί την 30ή Ιουνίου 2012 και προέβλεπε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία στο πλαίσιο της διαδικασίας διευθέτησης της κρίσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή