Πεδίο μάχης το κέντρο του Κιέβου

Πεδίο μάχης το κέντρο του Κιέβου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Πεδίο μάχης θύμιζε χθες το πρωί το κεντρικό Κίεβο, μετά τις εκτεταμένες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας τη νύχτα της Κυριακής. Χθες ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε ότι θα εγκαινιάσει διάλογο με την αντιπολίτευση.

Οι χειρότερες ταραχές της δίμηνης αντικυβερνητικής κινητοποίησης πυροδοτήθηκαν από τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των διαδηλώσεων που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς. Δεκάδες άτομα τραυματίσθηκαν κατά τις μάχες, στη διάρκεια των οποίων διαδηλωτές προσπαθούσαν να φθάσουν στη Βουλή σφυροκοπώντας τις αστυνομικές δυνάμεις με φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ, ενώ η αστυνομία τούς πυροβολούσε με πλαστικές σφαίρες, εκτόξευε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και τους περιέλουζε με νερό υπό πίεση, σε θερμοκρασίες -7 βαθμών Κελσίου. Καθώς, με το παλαιό ημερολόγιο, όλα αυτά συνέβησαν την Κυριακή των Θεοφανίων, οι διαδηλωτές απάντησαν στο παγωμένο μπάνιο με ψαλμούς «Σήμερα τα Φώτα». Τέσσερις κλούβες της αστυνομίας και δύο φορτηγά που χρησιμοποιούνταν για να φράξουν τον δρόμο των διαδηλωτών παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ εκατό διαδηλωτές και εξήντα αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Καθώς ο γενικός εισαγγελέας έκανε λόγο για «επίθεση κατά του κράτους», η στάση της αντιπολίτευσης ήταν διχασμένη. Ο επικεφαλής του κόμματος Γροθιά, πρώην μποξέρ Βιτάλι Κλίτσκο, συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, αφού είχε ματαίως προσπαθήσει να μεταπείσει τους διαδηλωτές. Εικόνες του Κλίτσκο, κάτασπρου από ψεκασμό πυροσβεστήρα, να μιλάει οργισμένος με τους διαδηλωτές, έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Αντιθέτως, η έγκλειστη πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «ήρωες». «Προστατέψτε την Ουκρανία και μη φοβηθείτε τίποτα. Η Ουκρανία δεν έχει άλλη προστασία, μόνο εσάς. Είστε ήρωες», ανέφερε ανακοίνωση της Τιμοσένκο η οποία κατέληγε ότι αν δεν βρισκόταν στη φυλακή, θα βρισκόταν στους δρόμους. «Θα ήμουν κι εγώ μαζί σας. Η ελευθερία αξίζει μια τέτοια μάχη».

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να μη θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις της χώρας του με τη Μόσχα. Οι αριθμοί των διαδηλωτών στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου μειώθηκαν όταν έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πέφτει και όταν ο Γιανουκόβιτς υπέγραψε γενναιόδωρη συμφωνία οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Η απόφαση, όμως, της ουκρανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις που δεν έχουν δικαστική άδεια και να απαγορεύσει στους διαδηλωτές να φέρουν κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες οδήγησε σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την Κυριακή.

H νέα προσπάθεια συνεννόησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έγινε δεκτή με συγκρατημένη αισιοδοξία από τον Βιτάλι Κλίτσκο. «Είναι σημαντικό οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε πραγματικό αποτέλεσμα», είπε ο Κλίτσκο μετά τη συνάντηση με τον Γιανουκόβιτς. «Αν οι Αρχές παραβούν ξανά τις υποσχέσεις τους, η κλιμάκωση θα είναι αναπόφευκτη». Δεν είναι σαφές αν στις συνομιλίες θα λάβει μέρος ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς.

Στην Ουάσιγκτον ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τον νόμο που απαγορεύει την ανέγερση καταυλισμών και τη χρήση μικροφωνικών εγκαταστάσεων σε δημόσιους χώρους χωρίς άδεια, απειλώντας με κυρώσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ είπε στις Βρυξέλλες ότι πρόκειται «για το πιο συνεκτικό πακέτο κατασταλτικών νόμων που έχει ψηφίσει Κοινοβούλιο στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες». Το συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. ζήτησε χθες «αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές», προτρέποντας την κυβέρνηση του Κιέβου «να σεβαστεί και να προστατέψει πλήρως το δικαίωμα συνάθροισης και λόγου των ειρηνικών διαδηλωτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή