Αιματηρή επίθεση Ταλιμπάν σε εστιατόριο

Αιματηρή επίθεση Ταλιμπάν σε εστιατόριο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Ο νεαρός Ελληνοαμερικανός ακαδημαϊκός Αλέξανδρος Πίτερσεν, ο οποίος μόλις είχε ξεκινήσει μια νέα δουλειά ως καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, ήταν μεταξύ των 21 ανθρώπων που σκοτώθηκαν το Σάββατο σε επίθεση εναντίον πολυσύχναστου εστιατορίου στην αφγανική πρωτεύουσα. Συγγραφέας του βιβλίου «Tο νησί του κόσμου: ευρασιατική γεωπολιτική και η μοίρα της Δύσης», ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο London School of Economics ύστερα από βασικές σπουδές στο King’s College του Λονδίνου. To επόμενο βιβλίο του αφορούσε την Κίνα και την επιρροή της στην Κεντρική Ασία. Υπήρξε επίσης σύμβουλος στην Πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ασφάλεια του Διεθνούς Ακαδημαϊκού Κέντρου Γούντροου Γουίλσον. Ηταν ένας επιφανής διανοούμενος με συχνή παρουσία στα αμερικανικά ΜΜΕ, από τη Wall Street Journal και τους New York Times μέχρι την International Herald Tribune και τα περιοδικά Foreign Affairs, Foreign Policy, Economist.

Η συνάδελφός του Αλέξις Κάμερμαν, που επίσης σκοτώθηκε κατά την επίθεση, ήταν μια νεαρή, έξυπνη, ατρόμητη γυναίκα, που «ανέλαβε το συγκεκριμένο πόστο για να βοηθήσει τις γυναίκες του Αφγανιστάν να εξασφαλίσουν μόρφωση και το δικαίωμα να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις στην αφγανική κοινωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένειά της.

H επίθεση στο λιβανέζικο εστιατόριο, στο οποίο σύχναζαν κυρίως ξένοι, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική φυγή πολλούς εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών. Οι ξένοι στο Αφγανιστάν έχουν επανειλημμένα βρεθεί στο στόχαστρο των Ταλιμπάν, αλλά είναι η πρώτη φορά που ένα κέντρο κοινωνικών συναθροίσεων γίνεται σημείο επίθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή