«Συννεφιά» στις Βρυξέλλες για τον Ερντογάν

«Συννεφιά» στις Βρυξέλλες για τον Ερντογάν

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Το ενδεχόμενο διάρρηξης των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε. υποβάθμισε χθες η Αγκυρα, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν κατευθυνόταν στις Βρυξέλλες για επίσημη επίσκεψη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τη βαθιά τους ανησυχία για τις αυταρχικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Ερντογάν, μετά την προσπάθεια ενίσχυσης του ελέγχου της δικαστικής εξουσίας, στον απόηχο του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Την προσήλωση της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της προοπτική επανέλαβε χθες ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας: «Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα δεν θα προκαλέσουν σοβαρή κρίση στις σχέσεις μας με την Ε.Ε. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις μέχρι στιγμής υποχρεώσεις της με αποφασιστικό τρόπο και θα συνεχίσει στην πορεία αυτή», είπε ο κ. Τσαβούσογλου μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet.

Η επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες, η πρώτη του ύστερα από πέντε χρόνια, επρόκειτο να σηματοδοτήσει νέα εποχή στις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας, μετά την επανεκκίνηση των ενταξιακών συνομιλιών το 2013.

Στο μεταξύ, αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που ποινικοποιεί την παροχή πρώτων βοηθειών χωρίς κρατική έγκριση, υπέγραψε την Παρασκευή ο πρόεδρος Γκιουλ. Το νομοθέτημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους επικριτές του προσπάθεια ποινικοποίησης της βοήθειας προς τραυματίες διαδηλωτές, προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια και πρόστιμα ύψους 800.000 ευρώ για τους παραβάτες.

«Αν κάτι αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, θα το εξετάσουμε με προσοχή. Αντιλαμβάνομαι ότι η πρόταση για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης έχει πυροδοτήσει κάποια συζήτηση. Θα δώσουμε λεπτομερείς εξηγήσεις, που θα πείσουν για την αξία της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης», είπε ο κ. Νταβούτογλου, που συνοδεύει τον Τούρκο πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή