Αυστηρό νομοσχέδιο κατά των αμβλώσεων διχάζει την Ισπανία

Αυστηρό νομοσχέδιο κατά των αμβλώσεων διχάζει την Ισπανία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Πιο κοντά στη Λατινική Αμερική και πιο μακριά από την Ευρώπη φέρνει την Ισπανία το νέο νομοσχέδιο περί «δικαιωμάτων του αγέννητου παιδιού», το οποίο υπέβαλε στην ισπανική Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλβέρτο Ρουίθ Γκαγιαρδόν. Το νομοσχέδιο επιτρέπει την άμβλωση μόνο σε περίπτωση βιασμού ή σοβαρού κινδύνου για την υγεία της μητέρας, αφού πρώτα εξασφαλιστεί η γραπτή συγκατάθεση δύο γιατρών από διαφορετικά νοσοκομεία, αφού η έγκυος συμβουλευτεί τις κοινωνικές υπηρεσίες και αφού μεσολαβήσει χρόνος αναμονής μιας εβδομάδας.

Με τον νόμο αυτό, η Συντηρητική κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει τη μεταρρύθμιση του 2010, με την οποία η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων άμβλωσης έπαυε να υπάγεται στον ποινικό κώδικα και η άμβλωση ώς τη 14η εβδομάδα της κύησης επαφιόταν στην απόφαση της εγκύου.

Το νομοσχέδιο έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες σε πολλές ισπανικές πόλεις, όχι μόνο από οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), επί των ημερών του οποίου ψηφίστηκε η ιστορική μεταρρύθμιση του 2010, αλλά και από κάποια στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, όπως ο κυβερνήτης της επαρχίας της Εξτρεμαδούρα, Χοσέ Αντόνιο Μονάγκο.

«Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, προωθεί νόμο που θα περιορίσει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλές γυναίκες θα υποχρεωθούν να μεταβούν στο εξωτερικό ή να καταφύγουν σε παράνομες και παρακινδυνευμένες διαδικασίες», ανέφεραν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» σε άρθρο με τίτλο «Η ανησυχητική συζήτηση περί αμβλώσεων στην Ισπανία».

Ο νόμος δεν αναφέρει τις γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου ως δικαιολογημένη αιτία άμβλωσης, αν και, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελ Μούντο», στο παραθυράκι περί «σοβαρής βλάβης της ψυχικής υγείας της μητέρας» μπορεί να συμπεριληφθεί και η παραπάνω κατηγορία. Σε περίπτωση δηλαδή ανίχνευσης ανωμαλιών στο έμβρυο, η μητέρα θα πρέπει να πείσει δύο διαφορετικούς γιατρούς διαφορετικών νοσοκομείων ότι η γέννηση του παιδιού θα επέφερε βαρύ κλονισμό στην ψυχική της υγεία, να ενημερωθεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες για τις παροχές μητρότητας, να περιμένει μία εβδομάδα και μετά να διακόψει την κύηση.

Η διακοπή κύησης γιατί δεν συντρέχουν οι οικογενειακές, οικονομικές, ηλικιακές ή άλλες συνθήκες δεν προβλέπεται. Η ισπανική κυβέρνηση κάνει λόγο για «ισορροπημένη» νομοθεσία. «Πρόκειται για τον πιο προχωρημένο και προοδευτικό νόμο της κυβέρνησής μας», δήλωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ο υπουργός Γκαγιαρδόν.

Ο νόμος Γκαγιαρδόν πήρε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου τον Δεκέμβριο, ενώ αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων η συζήτησή του στη Βουλή. «Θέλετε να αλλάξετε έναν ευρωπαϊκό νόμο και να τον αντικαταστήσετε με έναν νόμο της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς», είπε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα. «Εναν νόμο που στην Ευρώπη υποστηρίζει μόνο ο κ. Λεπέν». Η Γαλλίδα υπουργός Δικαιωμάτων της Γυναίκας Νατζάντ Βαγιό-Μπελκασέμ χαρακτήρισε τον νόμο Γκαγιαρδόν «οπισθοδρόμηση». Οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν τις αμβλώσεις παράνομες σε κάθε περίπτωση είναι η Μάλτα και η Ανδόρα. Την πλέον φιλελεύθερη νομοθεσία έχει η Ολλανδία, όπου η σκληρή απόφαση επαφίεται αποκλειστικά στην έγκυο ώς τις 24 εβδομάδες της κύησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή