Λαβρόφ: «Να μην αναμειγνύονται στην πολιτική κρίση στην Ουκρανία οι Ευρωπαίοι»

Λαβρόφ: «Να μην αναμειγνύονται στην πολιτική κρίση στην Ουκρανία οι Ευρωπαίοι»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μην αναμειγνύονται στην πολιτική κρίση στην Ουκρανία, για την οποία η Μόσχα εκφράζει φόβους ότι κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Μόσχα, η οποία βλέπει την πρώην σοβιετική δημοκρατία ως μέρος της παραδοσιακής σφαίρας επιρροής της, παρακολουθεί με νευρικότητα την κατάσταση στην Ουκρανία καθώς οι διαδηλώσεις κατά της απόφασης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να απορρίψει συμφωνία εμπορικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση καθίστανται όλο και πιο βίαιες.

Ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος έλαβε βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Μόσχα μετά την άρνησή του να υπογράψει τη συμφωνία με την ΕΕ, εξαγρίωσε τους διαδηλωτές με την επικύρωση νόμων που περιορίζουν τις δημόσιες διαμαρτυρίες.

«Θα προτιμούσαμε ορισμένοι ευρωπαίοι συνάδελφοί μας να απέχουν από οποιαδήποτε ανάρμοστη πράξη όσον αφορά την ουκρανική κρίση γιατί, χωρίς καμία πρόσκληση, μέλη ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σπεύδουν στην πλατεία Μεϊντάν (κεντρική πλατεία του Κιέβου) και συμμετέχουν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μια χώρα, με την οποία έχουν διπλωματικές σχέσεις», τόνισε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι απλώς δυσάρεστο», τόνισε.

Τον Δεκέμβριο, η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον και ο Γκίντο Βεστερβέλε, τότε υπουργός Εξωτερικών, επισκέφθηκαν τους διαδηλωτές. Ευρωπαίοι υπουργοί χαρακτήρισαν «αντιδημοκρατικούς» τους νέους νόμους για τις διαδηλώσεις.

Ο Λαβρόφ υπενθύμισε ότι οι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν καταλάβει εδώ και δυο μήνες την πλατεία της Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, έχουν επίσης καταλάβει δημόσια κτίρια όπως το δημαρχείο.

«Φανταστείτε να συνέβαινε αυτό σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Θα μπορούσε; Δε θα το επέτρεπαν ποτέ», υπογράμμισε ο ρώσος υπουργός.

«Σήμερα γίνονται διώξεις, επιθέσεις κατά της αστυνομίας, πυρπολήσεις, ρίψεις κοκτέιλ μολότοφ και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών. Είναι φοβερό. Αποτελεί παραβίαση όλων των ευρωπαϊκών κανόνων», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι οι εκκλήσεις για ηρεμία που απευθύνουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως ο Βιτάλι Κλίτσκο, δείχνουν ότι η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», τόνισε.

Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν τη Ρωσία ότι ασκεί πιέσεις στην Ουκρανία κυρίως με απειλές σε οικονομικά θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή