Ιράν: Ο ΟΗΕ απέσυρε την πρόσκλησή του ενεργώντας «υπό πίεση»

Ιράν: Ο ΟΗΕ απέσυρε την πρόσκλησή του ενεργώντας «υπό πίεση»

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

  

Τη λύπη του εξέφρασε σήμερα το Ιράν για το γεγονός ότι ο ΟΗΕ ενεργώντας «υπό πίεση» απέσυρε την πρόσκλησή του προς την Τεχεράνη προκειμένου να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για το ότι ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι-μουν απέσυρε την πρόσκλησή του, όντας υπό πίεση», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Ο Μπαν Κι-μουν απέκλεισε χθες το Ιράν από τη διάσκεψη Γενεύη 2, η οποία έχει προγραμματιστεί ν' αρχίσει αύριο, Τετάρτη, 24 ώρες αφότου το είχε προσκαλέσει, προκαλώντας αντιδράσεις στους κόλπους των συμμετεχόντων.

Ο ΟΗΕ δικαιολόγησε τη στροφή του αυτή με την άρνηση του Ιράν να υποστηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, όπως προβλέπει το «ανακοινωθέν τηςΓενεύης», το οποίο υπέγραψαν οι μεγάλες δυνάμεις στις 30 Ιουνίου του 2012.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο Μπαν δεν έχει το θάρρος να αποκαλύψει τους πραγματικούς λόγους που τον οδήγησαν στην απόσυρση της πρόσκλησης», τόνισε ο Ζαρίφ, η χώρα του οποίου είναι ο κύριος περιφερειακός σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ.

«Υπήρξα σαφής κατά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες μου (με τον Μπαν) ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δε επρόκειτο να δεχθεί όρους για τη συμμετοχή της στη Γενεύη», εξήγησε.

«Το Ιράν δε ήθελε να συμμετάσχει στη διάσκεψη αυτή», διαβεβαίωσε ο ιρανός υπουργός, τονίζοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «δεν επρόκειτο να στείλει παρά έναν υφυπουργό γιατί το ενδεδειγμένο χρονικό περιθώριο για την πρόσκληση ενός υπουργού είχε παρέλθει».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή