ΚΟΣΜΟΣ

«Νέα ώθηση» στις γαλλογερμανικές σχέσεις επιθυμούν Φαμπιούς και Σταϊνμάγερ

nea-othisi-stis-gallogermanikes-scheseis-epithymoyn-fampioys-kai-stainmager-2002180

  
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας Λοράν Φαμπιούς και Βάλτερ Σταϊνμάγερ επιθυμούν να «δώσουν νέα ώθηση» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως κοινά ταξίδια σε γειτονικές χώρες σε κρίση, σύμφωνα με πηγές από το Βερολίνο.

Όπως αναφέρουν πηγές που πρόσκεινται στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι Φαμπιούς και Σταϊνμάγερ αναφέρθηκαν το Σάββατο στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως «κοινά ταξίδια σε χώρες όπου υπάρχουν ταραχές, κοντά στα σύνορα της Ευρώπης».

Χωρίς να αναφερθούν σε συγκεκριμένες χώρες, οι δύο υπουργοί επιθυμούν να υποστηρίξουν «τις ευρωπαϊκές προσδοκίες των ανατολικών γειτόνων μας», πιθανόν αναφερόμενοι στην Ουκρανία, αλλά και «χώρες στον αραβομουσουλμανικό κόσμο όπου σημειώνονται κοινωνικές ανατροπές », μια αναφορά στην Τυνησία.

Οι Φαμπιούς και Σταϊνμάγερ, που ανήκουν στους Σοσιαλδημοκράτες, ανέφεραν επίσης την ιδέα των «κοινών προεκλογικών εκδηλώσεων πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές» για να «αντιμετωπιστούν οι εθνικιστικές και αδιάλλακτες εκστρατείες των λαϊκιστών και των ευρωσκεπτικιστών».

Ο Σταϊνμάγερ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τον Φαμπιούς στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των γαλλογερμανικών σχέσεων.