Ιταλία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία, Τζάνι Κούπερλο.

Η κίνηση του Κούπερλο ακολούθησε την οξεία αντιπαράθεσή του χθες βράδυ με τον νέο γραμματέα του κόμματος Ματέο Ρέντσι με αφορμή την πρόταση τροποποίησης του εκλογικού συστήματος που πρότεινε ο γραμματέας και ενέκρινε η ηγετική του ομάδα.

Ο Κούπερλο επέκρινε με σφοδρότητα την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να προβλέπει την επαναφορά του σταυρού προτίμησης και ότι το ποσοστό προκειμένου να λαμβάνει μια συμμαχία πριμ εδρών θα πρέπει να είναι 40% και όχι 35% των ψήφων.

«Με εκπλήσσει η θέση αυτή του προέδρου, αφού ο ίδιος δεν συμμετείχε στις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου χάρη στην επιλογή των πολιτών, αλλά επειδή τον επέβαλε ο κομματικός μηχανισμός», του απάντησε δηκτικά ο Ρέντσι.

«Παραιτούμαι διότι με εκπλήσσει μια αντίληψη του κόμματος και της εσωτερικής αντιπαράθεσης η οποία δεν μπορεί να οδηγηθεί προς την απάλειψη κάθε διαφοράς, στην σκέψη και στην γλώσσα που χρησιμοποιείται», έγραψε ο Κούπερλο στην επιστολή της παραίτησής του.

Μένει να εξακριβωθεί τώρα ποιες θα είναι οι συνέπειες της απόφασης του Κούπερλο, ο οποίος ανήκει στην αριστερή –μειοψηφική– πτέρυγα του κόμματος. Αν στελέχη όπως ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα και ο πρώην υφυπουργός οικονομικών Ματέο Ρέντσι θα θελήσουν δηλαδή να κλιμακώσουν την σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμη και να προχωρήσουν στην δημιουργία μαζί με τον Κούπερλο μιας νέας πολιτικής δύναμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή