Η Ε.Ε. ζητεί επείγουσα λύση του Κυπριακού

Η Ε.Ε. ζητεί επείγουσα λύση του Κυπριακού

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την ανάγκη επείγουσας λύσης του Κυπριακού υπογράμμισαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις δηλώσεις του, ο Χέρμαν βαν Ρομπέι υπογράμμισε την ανάγκη επείγουσας συνολικής λύσης στο Κυπριακό που «θα είναι προς το συμφέρον όλων», και στο πλαίσιο αυτό ενεθάρρυνε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε επίσης την ανάγκη να εξευρεθεί επειγόντως λύση στο Κυπριακό, εξέλιξη που «θα είναι προς το κοινό συμφέρον». «Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αν προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα, θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., μήνυμα το οποίο έχουμε ήδη αποστείλει στα κυπριακά πολιτικά κόμματα», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι στο Κυπριακό «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει πρόοδος». «Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στη συνάντηση που διεξήχθη πριν από τέσσερις ημέρες επιχειρήσαμε να τον πείσουμε προκειμένου να υπάρξει πιο θετική προσέγγιση», ανέφερε ο Ερντογάν.

Την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός πραγματοποιούσε κρίσιμες συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους της Ε.Ε., από τις ΗΠΑ ο ισλαμιστής κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν, με τον οποίο μαίνεται η αντιπαράθεση για τον έλεγχο του τουρκικού κρατικού μηχανισμού, κατηγορούσε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal τον Ταγίπ Ερντογάν για οπισθοχώρηση στον τομέα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Ο Γκιουλέν προειδοποίησε, εξάλλου, ότι η πιθανή επανεκδίκαση των υποθέσεων εις βάρος εκατοντάδων στρατιωτικών που κατηγορούνται για απόπειρα πραξικοπήματος θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την προσπάθεια των ενόπλων δυνάμεων να χειραγωγήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή