Νέα στοιχεία για τη φρίκη στη Συρία

Νέα στοιχεία για τη φρίκη στη Συρία

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Φωτογραφίες 11.000 ατόμων που πέθαναν με φρικτό τρόπο στα χέρια του συριακού καθεστώτος βγήκαν λαθραία από τη Συρία χάρη στον στρατιωτικό φωτογράφο στον οποίο είχε ανατεθεί να τις τραβήξει. Αυτό αποκάλυψαν χθες η βρετανική εφημερίδα Guardian, το αμερικανικό δίκτυο CNN και το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Η σχετική έρευνα γύρω από τις φωτογραφίες έγινε με χρηματοδότηση του Κατάρ, σουνιτικής χώρας που στηρίζει τους αντάρτες εναντίον του αλεβίτη (σιίτη) Ασαντ. Η διοχέτευση στη δημοσιότητα τόσο φρικτών εικόνων μόλις μία ημέρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών της «Γενεύης 2» για τον τερματισμό του πολύνεκρου συριακού εμφυλίου φαίνεται σχεδιασμένη ώστε να επιτύχει το μέγιστο δυνατό πολιτικό αποτέλεσμα. Σε μια στιγμή κατά την οποία η Δύση αρχίζει να φοβάται τους σχετιζόμενους με την Αλ Κάιντα αντικαθεστωτικούς περισσότερο από ό,τι απεχθάνεται τον Ασαντ, η αποκάλυψη εγκλημάτων του καθεστώτος μπορεί να γείρει την πλάστιγγα κατά της συνεννόησης και υπέρ της συνέχισης του πολέμου.

Τις 55.000 ψηφιακές φωτογραφίες 11.000 πτωμάτων εξέτασε τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον πρώην γενικό εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου για τη Σιέρα Λεόνε, Ντέσμοντ ντε Σίλβα, τον πρώην εισαγγελέα στη δίκη του πρώην Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον ανακριτή Ντέιβιντ Κρέιν ο οποίος παρέπεμψε σε δίκη τον πρόεδρο της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ. Η επιτροπή συμβουλεύθηκε έναν παθολογοανατόμο, έναν ανθρωπολόγο που ερεύνησε μαζικούς τάφους στο Κόσοβο και έναν ειδικό στην ψηφιακή φωτογραφία.

Οπως οι ναζί

«Οι φωτογραφίες αποστεωμένων πτωμάτων θυμίζουν αυτές που είδαμε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν άνοιξαν τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης», είπε ο Ντε Σίλβα στο BBC. «Οι φωτογραφίες δείχνουν συστηματική δολοφονία κρατουμένων διαμέσου της στέρησης τροφής, του βασανισμού, του φρικτού ξυλοδαρμού, του ακρωτηριασμού». Σύμφωνα με την έκθεση, όλα τα θύματα, με μία και μοναδική εξαίρεση, ήταν άνδρες, ηλικίας μεταξύ 20 και 40. «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, ικανές να σταθούν στο δικαστήριο, για τον συστηματικό βασανισμό και τη δολοφονία κρατουμένων από τους πράκτορες της συριακής κυβέρνησης», έγραψε η έκθεση. «Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζουν την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου».

Η συριακή κυβέρνηση δεν σχολίασε την έκθεση. «Η έκθεση προσφέρει νέες ενδείξεις για τη συστηματική βία και βαρβαρότητα που υφίσταται ο λαός της Συρίας από το καθεστώς Ασαντ», δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον εμφύλιο της Συρίας. Ενώ οι αναφορές βιαιοτήτων από την πλευρά των ανταρτών αφθονούν, δεν συνοδεύονται από τόσο πλούσιο υλικό τεκμηρίωσης όσο οι βιαιότητες του καθεστώτος Ασαντ.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο στρατιωτικός φωτογράφος εκαλείτο να τραβήξει φωτογραφίες περίπου πενήντα πτωμάτων ημερησίως. Οπως είπε, σκοπός των φωτογραφιών ήταν να εκδοθεί πιστοποιητικό θανάτου, το οποίο ψευδώς ανέφερε ότι ο θάνατος επήλθε στο νοσοκομείο, και να επιβεβαιώσει το καθεστώς ότι οι εκτελέσεις είχαν όντως γίνει. Εν συνεχεία οι σοροί θάβονταν σε αγροτικές περιοχές.

Αξιόπιστος

Η τριμελής επιτροπή χαρακτήρισε τον πληροφοριοδότη «αξιόπιστο» και τόνισε ότι έχει διαθέσει το πόρισμα στα Ηνωμένα Εθνη, σε κυβερνήσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο φωτογράφος, που αναφέρεται με το ψευδώνυμο «Καίσαρ», διέφυγε από τη Συρία με την οικογένειά του. «Πριν από λίγους μήνες αποφάσισε ότι δεν άντεχε άλλο και αποφάσισε να αποσκιρτήσει», είπε ο Ντε Σίλβα. «Ναι, μπορεί να πήγε στο Κατάρ».

Για πλαστές φωτογραφίες κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές

"Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται κατηγορηματικά την αυθεντικότητα της έκθεσης", ανέφερε, από την πλευρά του, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με το υπουργείο η έκθεση αυτή, η οποία δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Μοντρέ της Ελβετίας, είχε ως στόχο "να υπονομεύσει τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Συρία". "Είναι μια πολιτικοποιημένη έκθεση, χωρίς αντικειμενικότητα και επαγγελματισμό", σημείωσε.

Η έκθεση αυτή βασίστηκε στις περίπου 55.000 φωτογραφίες που παρέδωσε ένας λιποτάκτης, οι οποίες, σύμφωνα με νομικούς ειδικευμένους σε εγκλήματα πολέμου, παρέχουν "σαφείς αποδείξεις" για το "συστηματικό βασανισμό και τις δολοφονίες" 11.000 κρατουμένων από το καθεστώς του Άσαντ. Τρεις πρώην εισαγγελείς διεθνών δικαστηρίων εξέτασαν τις φωτογραφίες και ανέφεραν ότι αποτελούν αποδείξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Συρίας ωστόσο υποστηρίζει ότι οι φωτογραφίες είναι πλαστές. "Όποιος έχει εργαστεί στον τομέα της διερεύνησης εγκλημάτων μπορεί να δει ότι οι φωτογραφίες αυτές είναι πλαστές", σημείωσε.

Στις εικόνες που συνοδεύουν την έκθεση διακρίνονται άνδρες με σημάδια από στραγγαλισμό, ξυλοδαρμό, ηλεκτροπληξία καθώς και άλλοι που δείχνουν να έχουν λιμοκτονήσει.

Οι νομικοί δήλωσαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η σύνταξη της έκθεσης τους ανατέθηκε από τη βρετανική νομική εταιρεία Carter-Ruck η οποία χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Κατάρ, μιας χώρας που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες οι οποίοι μάχονται το καθεστώς του προέδρου Άσαντ.

Ο λιποτάκτης στρατιώτης, ο οποίος στην έκθεση αναφέρεται με το κωδικό όνομα "Καίσαρας", είπε ότι εργαζόταν στη στρατιωτική αστυνομία και δουλειά του ήταν να φωτογραφίζει τους νεκρούς κρατουμένους. Δεν ισχυρίζεται ότι ήταν ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας εκτελέσεων ή βασανιστηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή