Σεξιστικός και παρωχημένος ο θεσμός της πρώτης κυρίας

Σεξιστικός και παρωχημένος ο θεσμός της πρώτης κυρίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ζωές των Μισέλ Ομπάμα και Βαλερί Τριρβελέρ, των πλέον διάσημων πρώτων κυριών του κόσμου, ήταν διαμετρικά αντίθετες το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ενώ η Flotus (First Lady of the United States), όπως αποκαλείται χάριν συντομίας η κ. Ομπάμα, γιόρταζε τα 50ά γενέθλιά της με ένα πάρτι στον Λευκό Οίκο, η Γαλλίδα ομόλογός της έπαιρνε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Πέρασε οκτώ νύχτες υπό ιατρική παρακολούθηση αφότου έμαθε ότι ο σύντροφός της, πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, είχε σχέση με μια ηθοποιό.

Η σχετική γοητεία κάθε δουλειάς μετριέται καλύτερα όταν οι εποχές είναι κακές· και οι καιροί είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για την Τριρβελέρ. Τη στιγμή που η Μισέλ Ομπάμα απολαμβάνει τις ευχές της αμερικανικής καλής κοινωνίας για την υποστήριξή της στον Μπαράκ Ομπάμα, η Τριρβελέρ μοιάζει να εκλιπαρεί να μείνει με τον Ολάντ. Συνεργάτες του Σοσιαλιστή προέδρου έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει να κάνει την ερωμένη του, Ζιλί Γκαγέ, πρώτη κυρία της χώρας. Ο Ολάντ έχει πει ότι θα αποσαφηνίσει τη θέση του πριν από το ταξίδι του στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.

Πέρασε μόλις μισή ώρα με την Τριρβελέρ στη διάρκεια της παραμονής της στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι και φέρεται να χειρίζεται τη δυστυχία της μάλλον ως πολιτικό παρά ως συναισθηματικό πρόβλημα. Πέρα από τη δυνατότητα του Ολάντ να αντιδρά με τόση σκληρότητα, η κρίση στη γαλλική προεδρία λέει πολλά για τον έωλο θεσμό της πρώτης κυρίας. Σε μια περίοδο που η λαμπερή εικόνα στα ΜΜΕ είναι πιο σημαντική από ποτέ για τους διεθνείς ηγέτες, πολλοί από τους μη εκλεγμένους συντρόφους τους περιφέρονται στους διαδρόμους της εξουσίας και της διεθνούς πολιτικής σκηνής με ανησυχητική έλλειψη κατεύθυνσης και εμπειρίας.

Ακόμη και η Μισέλ Ομπάμα, που είναι δικηγόρος, δεν μπορεί να ασκεί το επάγγελμά της απ’ όταν ανέλαβε τον ρόλο. Τώρα το βασικό της επάγγελμα είναι «οικοδέσποινα στον Λευκό Οίκο», που της επιτρέπει να καλεί αστέρες όπως η Μπιγιονσέ στις δεξιώσεις της, όπως έκανε το Σάββατο. Η Flotus έχει γραφείο και γραμματέα, αλλά δεν έχει μισθό, και τα περισσότερα καθήκοντά της είναι ρηχά. Οπως και καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, οι πρώτες κυρίες σε όλο τον κόσμο είναι υποχρεωμένες να είναι εμφανίσιμες συνοδοί, όταν αυτό τους ζητηθεί, και να κάνουν τους συζύγους τους να μοιάζουν όμορφοι.

Η Μισέλ Ομπάμα προσπάθησε να κάνει τη διαφορά, κυρίως μέσα από τις εκστρατείες της για την παχυσαρκία και άλλα κοινωνικά δεινά. Παραμένει όμως γνωστή για ιδιότητες όπως «η πλέον καλοντυμένη», «με τη μεγαλύτερη επιρροή» κ.λπ. Ετσι, η διαδεδομένη πεποίθηση για τον ρόλο της πρώτης κυρίας είναι σεξιστική και παρωχημένη. Η Μισέλ χορεύει, τραγουδάει, κλαίει στις κατάλληλες περιστάσεις και είναι έμπιστη της Οπρα Ουίνφρεϊ. Συνεπώς, ταλαντούχες γυναίκες σαν κι εκείνη με ανώτατη εκπαίδευση καλούνται να εγκαταλείψουν την καριέρα τους και να μετεξελιχθούν σε κρατικά επιδοτούμενες κυρίες που συντρώγουν.

Η σύζυγος του Ντέιβιντ Κάμερον, Σαμάνθα, δεν είναι επισήμως πρώτη κυρία, αφού ο αρχηγός κράτους στη Βρετανία είναι η βασίλισσα. Ομως όταν έγινε πρωθυπουργός ο σύζυγός της, άφησε τη δουλειά της για να υιοθετήσει ρόλους μερικής απασχόλησης, κυρίως σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και οίκους μόδας. Εχει γίνει μια θηλυκή εκδοχή του συζύγου της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, του επιστήμονα Γιόακιμ Ζάουερ, που είναι γνωστός ως «φάντασμα» λόγω της έλλειψης παρουσίας του. Σε ακόμη μία ένδειξη σεξισμού, ουδέποτε αποκαλείται «πρώτος κύριος». Παρακολούθησε την ορκωμοσία της Μέρκελ στην τηλεόραση. Λόγω του φύλου του δεν υπάρχει η προσδοκία ότι πρέπει να χαμογελάει και να διασκεδάζει τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή