Νεκροί τρεις διαδηλωτές σε συγκρούσεις με την αστυνομία στο Κίεβο

Νεκροί τρεις διαδηλωτές σε συγκρούσεις με την αστυνομία στο Κίεβο

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεκροί από αστυνομικά πυρά έπεσαν δύο άνθρωποι στο κέντρο του Κιέβου στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων με κύριο αίτημα την παραίτηση του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας μετατράπηκε κυριολεκτικά σε πεδίο μάχης, όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από το οργισμένο πλήθος που επιτέθηκε με πέτρες εναντίον τους.Τα ξημερώματα της Τετάρτης οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επιδρομή εναντίον των διαδηλωτών που ήταν οχυρωμένοι πίσω από οδοφράγματα στο ύψος της οδού Γκρουσέφσκι, στο κέντρο της πόλης.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε όμως και το γήπεδο της Ντιναμό Κιέβου όπου ένα άτομο σκοτώθηκε πέφτοντας από την οροφή.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ χαρακτήρισε σήμερα τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές «τρομοκράτες», όμως σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς συναντήθηκε με ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Η σκληρή στάση του Αζάροφ στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου έμοιαζε να προαναγγέλλει την επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν και πάλι σήμερα, οργισμένοι μετά την ανακοίνωση για τον θάνατο τριών ανθρώπων στη διάρκεια της νύχτας, δύο εκ των οποίων τραυματίστηκαν θανάσιμα από σφαίρες.

Ο Γιανουκόβιτς επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι δεν επιθυμεί αιματοχυσία και δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, επιτρέποντας έτσι να δημιουργηθούν συγκρατημένες προσδοκίες σχετικά με το ενδεχόμενο μιας λύσης στην πολιτική κρίση μέσω διαπραγμάτευσης.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τον θάνατο τριών ανθρώπων χθες τη νύχτα, ο Γιανουκόβιτς κάλεσε τους πολίτες να μην υποκύψουν στο κάλεσμα των «πολιτικών εξτρεμιστών», ενώ υπογράμμισε: «είμαι κατά της αιματοχυσίας, κατά της χρήσης βίας κατά της υποκίνησης στη βία και την εχθρότητα».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ουκρανού προέδρου, ο Γιανουκόβιτς μαζί με συμβούλους του έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο, τον πρώην υπουργό Οικονομίας Αρσένι Γιατσενιούκ και τον ακροδεξιό εθνικιστή Ολέγ Τιαχνίμποκ.

Την ώρα που ξεκινούσε η συνάντηση αυτή μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας με μαύρα κράνη ετοιμάζονταν για μία ακόμη προσπάθεια να απωθήσουν τους διαδηλωτές από τον δρόμο που οδηγεί στο κεντρικό κτίριο της κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όπου από την Κυριακή σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις.

Ένα τεθωρακισμένο όχημα κινούνταν κατά μήκος της οδού Γκρουτσέφσκι ακολουθούμενο από αστυνομικούς που κρατούσαν ασπίδες, απωθώντας τους διαδηλωτές.

Η επιχείρηση της αστυνομίας σταμάτησε λίγο πριν από την πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου έχουν κατασκηνώσει εδώ και δύο μήνες οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

«Τρομοκράτες από την Μαϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας) έχουν πιάσει δεκάδες ανθρώπους και τους έχουν χτυπήσει. Δηλώνω επισήμως ότι πρόκειται για εγκληματίες που θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», υπογράμμισε ο Αζάροφ μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι υποκινούν «εγκληματικές ενέργειες» καλώντας σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν, όπως είπε, αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

Υπογραμμίζοντας τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον όσον αφορά τη στάση της ουκρανικής κυβέρνησης, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο ανακάλεσε τη βίζα αρκετών Ουκρανών που συνδέονται με την αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η πρεσβεία δεν κατονόμασε τους αξιωματούχους, όμως πρόσθεσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει περαιτέρω δράση εναντίον όσων είναι υπεύθυνοι για τη βία.

Προειδοποιήσεις από την ΕΕ για τα βίαια επεισόδια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα «το σοκ της» για τα τελευταία βίαια επεισόδια στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε το Κίεβο με «πιθανές δράσεις» και με «επιπτώσεις στις σχέσεις της» με τη χώρα. «Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη χρήση βίας και τα επεισόδια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι η ΕΕ «θα εξετάσει πιθανές δράσεις και επιπτώσεις για τις σχέσεις μας με αυτή τη χώρα».

Ο Μπαρόζο εκτίμησε ότι είναι «πρώιμο να πούμε» ποιες θα μπορούσαν να είναι οι δράσεις αυτές, οι οποίες θα πρέπει να «αποφασιστούν συνολικά» από την ΕΕ.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τα τελευταία νέα από την Ουκρανία», υπογράμμισε ο ίδιος. Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι δύο άνδρες σκοτώθηκαν από σφαίρες στο κέντρο του Κιέβου, όπου από την Κυριακή σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών.

Ο Μπαρόζο ζήτησε από «όλες τις πλευρές να αποφύγουν» τη βία και «να λάβουν μέτρα που θα συνεισφέρουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέμεινε στην «θεμελιώδη ευθύνη των ουκρανικών αρχών να λάβουν μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κρίση και να δεσμευθεί σε έναν πραγματικό διάλογο με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών».

Νωρίτερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον, με ανακοίνωσή της στις Βρυξέλλες, «καταδίκασε έντονα την κλιμάκωση των βιαιοτήτων» στο Κίεβο και ζήτησε «να σταματήσουν αμέσως οι πράξεις βίας». Εξάλλου και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα την «πολύ έντονη ανησυχία» του για τις «όλο και πιο βίαιες συγκρούσεις» στην Ουκρανία, αλλά και την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της χώρας νόμων που περιορίζουν «τις ελευθερίες της έκφρασης και της συνάθροισης», δήλωσε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε θα επισκεφθεί την Ουκρανία την Παρασκευή και το Σάββατο για συνομιλίες με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή