Μπαν Κι Μουν: «Η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα ελπίδας»

Μπαν Κι Μουν: «Η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα ελπίδας»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα ελπίδας για τη Συρία χαρακτήρισε τη σημερινή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο οποίος κάλεσε το συριακό καθεστώς και την εξόριστη συριακή αντιπολίτευση να αδράξουν τη μεγάλη ευκαιρία που τούς προσφέρεται με τη διάσκεψη Γενεύη 2, η οποία άρχισε σήμερα στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι ίδιοι οι πολίτες της Συρίας φέρουν την ευθύνη τερματισμού του εμφυλίου στη χώρα τους.

«Υστερα από περίπου τρία επώδυνα χρόνια συγκρούσεων και δεινών στη Συρία, η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα ελπίδας», τόνισε ο Μπαν στην εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον περίπου 40 χωρών και οργανισμών, μεταξύ των οποίων οι αντιπροσωπείες του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ και του συριακού Συνασπισμού.

«Ξέρουμε ότι ο δρόμος μέχρι να φτάσουμε στο σημείο αυτό ήταν δύσκολος. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο και πάρα πολλές ζωές. Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι τρομερές. Αλλά η παρουσία σας εδώ δημιουργεί ελπίδα».

Η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία έφθασε με καθυστέρηση στο χώρο της διάσκεψης, δεν ήταν παρούσα όταν ο Μπαν κήρυξε την έναρξη των εργασιών. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υποστήριξε ότι «σε καμία περίπτωση ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία».

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι ο Κέρι δεν θα έχει ποτέ πια νομιμοποίηση για να κυβερνήσει και υπογράμμισε ότι η ειρηνευτική διάσκεψη του Μοντρέ θα είναι μια σκληρή και περίπλοκη διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τη διάσκεψη «Γενεύη 2» ως μια ιστορική ευκαιρία η οποία όμως δεν θα είναι ούτε απλή αλλά ούτε και γρήγορη.

«Ιστορική ευθύνη βαρύνει τους ώμους όλων των συμμετεχόντων» τόνισε και πρόσθεσε ότι κύριος στόχος της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Μοντρέ είναι «να δοθεί ένα τέλος στην τραγική σύρραξη» και να αποτραπεί η επέκτασή της σε άλλες χώρες της περιοχής. Κάλεσε τέλος τους «εξωτερικούς παράγοντες της κρίσης» να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, την εσωτερική συριακή αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε ένα συριακό εθνικό διάλογο και το Ιράν, το οποίο δε παίρνει μέρος στη διάσκεψη, να συμμετάσχει σε ένα διεθνή διάλογο».

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ τόνισε σήμερα στη διάσκεψη Γενεύη 2 ότι «η Συρία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τους τρόπους που θεωρεί κατάλληλους». Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να στέλνει όπλα στη Συρία και να υποστηρίζει την τρομοκρατία, απηύθυνε έκκληση για άρση των κυρώσεων και προειδοποίησε ότι ο πόλεμος δε θα σταματήσει στη Συρία, αλλά θα επηρεάσει όλες τις γειτονικές χώρες.

Ορισμένες χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα», πρόσθεσε ο Μουάλεμ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συριακή αντιπολίτευση «προδότες».

«Η συριακή (κυβερνητική) αντιπροσωπεία είναι εδώ για να εκπροσωπήσει ο λαό, το στρατό και τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-'Ασαντ», υπογράμμισε.

Ο Σύρος υπουργός κάλεσε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη να λάβουν μια καθοριστική απόφαση για την πάταξη της τρομοκρατίας και της έναρξης πολιτικής διαδικασίας. «Κανένας δεν μπορεί να παράσχει ή να αποσύρει τη νομιμοποίηση του Σύρου προέδρου παρά μόνον οι ίδιοι οι Σύροι. Είναι δικαίωμά τους και καθήκον τους», τόνισε. Ο Μουάλεμ διαπληκτίσθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζητώντας περισσότερο χρόνο στο βήμα.

«Εχω το δικαίωμα να παρουσιάσω τη συριακή εκδοχή εδώ», τόνισε.

Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Ομράν αλ Ζόχμπι επανέλαβε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δεν πρόκειται να παραιτηθεί, όπως ζητούν ορισμένες μεγάλες δυνάμεις προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στη χώρα. «Ο Άσαντ δεν θα φύγει», είπε ο Ζόχμπι μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου «Γενεύη 2» στους δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι στην αίθουσα τύπου. Ο Σύρος υπουργός κάλεσε επίσης όλον τον κόσμο να βοηθήσει τη συριακή κυβέρνηση να πολεμήσει την τρομοκρατία, αναφερόμενος στους αντάρτες. Ο Ζόχμπι κατηγόρησε εξάλλου τις αντιπροσωπείες που μετέχουν στην ειρηνευτική σύνοδο ότι διασπείρουν ψεύδη και λάθος πληροφορίες για τη χώρα του και ότι παραποιούν την αλήθεια. Προειδοποίησε επίσης ότι οι επικριτικές δηλώσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας εγείρουν αμφιβολίες για τη νομιμότητα των συνομιλιών.

«Όλες οι ομιλίες ήταν γεμάτες ψέματα, τους έλειπαν βασικές πληροφορίες και ήταν σχεδιασμένες για να προβάλουν μια αρνητική εικόνα της Συρίας. Πώς μπορούμε να φτάσουμε σε μια επιτυχή συμφωνία εάν αυτοί που διοργανώνουν τις διαπραγματεύσεις τάσσονται με τη μία πλευρά μόνο;», κατέληξε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή