Μπαρόζο: «Μεγάλη επιτυχία η έναρξη των διαπραγματεύσεων Σερβίας – ΕΕ»

Μπαρόζο: «Μεγάλη επιτυχία η έναρξη των διαπραγματεύσεων Σερβίας – ΕΕ»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη επιτυχία και αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόζο την έναρξη των διαπραγματεύσεων Σερβίας- ΕΕ.

«Συγχαίρω τη Σερβία για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και την πρόοδο που πέτυχε τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο πλαίσιο της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης ΕΕ- Σερβίας.

«Οι πολίτες της Σερβίας έχουν ισχυρές ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη Σερβία για την επίτευξη περαιτέρω προόδου, βήμα προς βήμα, στην ευρωπαϊκή πορεία της» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

   Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε τις θαρραλέες και συνεχείς προσπάθειες που έκανε τους τελευταίους μήνες η σερβική κυβέρνηση με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο πριν και μετά την ιστορική συμφωνία των Βρυξελλών, που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο του 2013.

   Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αναμένουν τη Σερβία στην πορεία της προς την ΕΕ σε καίριους τομείς, το κράτος δικαίου, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τη «μάχη» κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την ανεξαρτησία των θεσμών, την ελευθερία των ΜΜΕ, τη μάχη κατά των διακρίσεων και την προστασία των μειονοτήτων.

Στις Βρυξέλλες διεξήχθη χθες η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη Σερβίας- ΕΕ, η οποία σηματοδότησε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι ευχήθηκε στη Σερβία καλή αρχή των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Σερβίας.

Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τη σερβική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, μετά την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη Σερβίας- ΕΕ, ο κ. Ρομπέι τόνισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν ο διάλογος Βελιγραδίου- Πρίστινας και η «μάχη» κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσις, επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας που μετέβη στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η χώρα έχασε πολύ χρόνο και ότι την έχουν προσπεράσει τα πρώην μέλη του ανατολικού μπλοκ, τα οποία εν τω μεταξύ έγιναν πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σήμερα έχουν τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερα έσοδα απ' ό,τι πριν, ενώ εμείς είμαστε στο επίπεδο του 65% του ΑΕΠ του 1989» είπε ο κ. Ντάτσιτς.

   Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι η χώρα πρέπει να κάνει ταχύτατα βήματα για να καλύψει τον χαμένο χρόνο.

   Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι πολίτες της Σερβίας με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ απέκτησαν ένα άλλο μέλλον απ΄ αυτό που είχαν πριν από μερικούς μήνες και υπογράμμισε πως η χώρα έγινε αξιόπιστος εταίρος όχι μόνον της ΕΕ, αλλά και όλων των μελών της.

   Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι στη διακυβερνητική διάσκεψη στις Βρυξέλλες συμμετείχε πολύ μεγαλύτερος αριθμός υπουργών Εξωτερικών, σε σύγκριση με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων άλλων χωρών.

«Ηρθαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ουγγαρίας, της Κροατίας και της Ρουμανίας και όλοι μίλησαν εγκωμιαστικά για τη Σερβία» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας, RTS.

«Πρέπει να αλλάξουμε τους εαυτούς μας και να εργαστούμε πολύ περισσότερο, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Βούτσιτς επισημαίνοντας ότι η Σερβία με την έναρξη των διαπραγματεύσεων απέστειλε μήνυμα και ότι είναι ασφαλής χώρα για επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή