Εκτεθειμένος ο Μπαν Κι Μουν, καθώς το σχέδιό του απέτυχε

Εκτεθειμένος ο Μπαν Κι Μουν, καθώς το σχέδιό του απέτυχε

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ανέλαβε ένα ακόμη σημαντικό ρίσκο. Ενορχήστρωσε ένα ακριβές διπλωματικό σχέδιο για τη Συρία, που απαιτούσε την ακρίβεια και των υπόλοιπων συμμετεχόντων. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το σχέδιο και ο Μπαν Κι Μουν βρέθηκε εκτεθειμένος. Αρχικά είχε σχεδιάσει να ανακοινώσει την πρόσκλησή του προς το Ιράν να συμμετάσχει στην παγκόσμια ειρηνευτική συνδιάσκεψη για τη Συρία. Το Ιράν θα δεχόταν, συμφωνώντας με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Ηταν ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να έχει δεχθεί την προοπτική εγκαθίδρυσης μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του και είχε ενημερώσει τον Μπαν Κι Μουν αρκετές ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν υπογραμμίσει επανειλημμένως την ανάγκη να δηλώσει η Τεχεράνη δημοσίως τη δέσμευσή της προς τους βασικούς κανονισμούς της συνδιάσκεψης. Στη διπλωματία, όμως, δεν υπάρχει πρόβα πριν από την παράσταση, με αποτέλεσμα ο Μπαν Κι Μουν να μην έχει περιθώριο να διορθώσει το λάθος του. Λιγότερο από μία μέρα μετά την επίσημη πρόσκλησή του προς την Τεχεράνη, δήλωσε ότι το Ιράν δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη συνδιάσκεψη, αφού δεν είχε δεσμευθεί να τηρήσει τους κανονισμούς, όπως τον είχε διαβεβαιώσει. Το απόγευμα της Δευτέρας, η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Ιράν δεν θα δεχόταν καμία από τις προϋποθέσεις, εμμένοντας στην αρχική του θέση.

Αγνωστο παραμένει εάν ο γ.γ. του ΟΗΕ απέτυχε στο να ερμηνεύσει σωστά τις προθέσεις των Ιρανών. Σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, ο Μπαν Κι Μουν δεν είχε λάβει γραπτή δέσμευση της Τεχεράνης, αλλά ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Τζαβάντ Ζαρίφ, τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα την παραλάμβανε μετά την επίσημη ανακοίνωση. Υπό την πίεση των σκληροπυρηνικών Ιρανών που αντιτίθενται σε μία συμφωνία της Τεχεράνης με τη Δύση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα, ο Ζαρίφ ίσως οπισθοχώρησε μην επιθυμώντας να φανεί παραδομένος στις δυτικές δυνάμεις. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, όμως, υποστηρίζουν ότι ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι το Ιράν δεν θα δεχόταν τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμβούλευσε τον Μπαν Κι Μουν να ανακαλέσει αμέσως την πρόσκληση, καθώς η συριακή αντιπολίτευση απειλούσε με αποχώρηση από τις συνομιλίες. Σύντομα ο πρέσβης του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα συμμετάσχει στη συνδιάσκεψη. «Ξεκαθάρισα κατά τη διάρκεια πολυάριθμων τηλεφωνικών συνομιλιών με τον γ.γ. του ΟΗΕ ότι το Ιράν δεν θα δεχθεί καμία προϋπόθεση», δήλωσε ο Ζαρίφ. Λίγο αργότερα εκδόθηκε και η επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του Μπαν. «Ο γ.γ. είναι βαθιά απογοητευμένος από τις επίσημες δηλώσεις του Ιράν», έγραφε, τονίζοντας ότι αυτές δεν συμβάδιζαν με τις προφορικές δεσμεύσεις της Τεχεράνης. «Ο γ.γ. του ΟΗΕ πιστεύει ακόμη ότι το Ιράν πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, όμως δεν μπόρεσε να το επιτύχει», είπε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή