Η Αδελφότητα καλεί σε 18ήμερη διαμαρτυρία

Η Αδελφότητα καλεί σε 18ήμερη διαμαρτυρία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 18ήμερη διαμαρτυρία σε όλη την Αίγυπτο κάλεσε η Συμμαχία κατά του Πραξικοπήματος, η οργάνωση που συνασπίζει τους οπαδούς του πρώην προέδρου της χώρας και ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι, ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης για την τρίτη επέτειο της αιγυπτιακής εξέγερσης, που θα αρχίσουν από την Παρασκευή. Σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε χθες, ο ελεγχόμενος από την Αδελφότητα συνασπισμός διευκρίνισε ότι οι κινητοποιήσεις θα διαρκέσουν έως τις 11 Φεβρουαρίου, την ημερομηνία που ο Χόσνι Μουμπάρακ εγκατέλειψε οριστικά την εξουσία.

Οπως σχολίασε η Συμμαχία, στόχος των διαμαρτυριών είναι «να δοθεί ένα τέλος στο στρατιωτικό καθεστώς που έχει διαπράξει τα περισσότερα, αν όχι το σύνολο των φρικτών και επαίσχυντων εγκλημάτων που έγιναν από τις 25 Φεβρουαρίου 2011 και έπειτα και τα οποία γνώρισαν την κορύφωσή τους μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα», το οποίο και οδήγησε στην ανατροπή του Μόρσι. Παρά τη μικρή κινητοποίηση των οπαδών της, υπό τον φόβο της βίαιης καταστολής που ασκούν οι Αρχές, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον χιλίων ατόμων, η Μουσουλμανική Αδελφότητα συχνά καλεί τους υποστηρικτές της σε διαμαρτυρία.

Εντονο αναμένεται να είναι το κλίμα κατά την εκδήλωση μνήμης της 25ης Ιανουαρίου. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, κάλεσε και εκείνος από την πλευρά του τους υποστηρικτές της στρατιωτικά ελεγχόμενης κυβέρνησης να διαδηλώσουν μαζικά, ώστε να αντικρούσουν τα σχέδια της Αδελφότητας «να σπείρει το χάος». Η Συμμαχία, ωστόσο, έχει ζητήσει να πραγματοποιηθούν «μη βίαιες» και «ειρηνικές» διαδηλώσεις.

Σε άλλες εξελίξεις, σε δύο χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκαν από αιγυπτιακό δικαστήριο οι τρεις ακτιβιστές, που κατηγορήθηκαν για βανδαλισμούς κατά την εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο προς τιμήν των δεκάδων διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια του Νοεμβρίου του 2011 στην πλατεία Ταχρίρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή