Λιγότερο «πράσινη» πλέον η Γερμανία

Λιγότερο «πράσινη» πλέον η Γερμανία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε χθες τη στήριξή της στη σχεδιαζόμενη μείωση των επιδοτήσεων προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Παράλληλα, χαλάρωση των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των εξαγγελιών για την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. το 2030.

Η άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος απασχολεί τη γερμανική κοινή γνώμη, καθώς η χώρα εγκαταλείπει τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια. Το σχέδιο για την αναμόρφωση της νομοθεσίας περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπει τη μείωση του τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Με τα σχέδια αυτά, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πρόκειται να προξενήσει την οργή του λόμπι των φωτοβολταϊκών» εκτίμησε το περιοδικό Σπίγκελ. «Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από ιδιόκτητες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών θα πρέπει μελλοντικά να πληρώνουν τέλος ανανεώσιμων πηγών, όπως όλοι οι καταναλωτές ρεύματος». Το έγγραφο προτείνει «ριζική μεταρρύθμιση» που θα «φρενάρει αισθητά την άνοδο του κόστους».

Επίσης, το έγγραφο κάνει λόγο για «υπερπροσφορά» και περιορίζει τους ρυθμούς εγκατάστασης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στα 2,5 γιγαβάτ ετησίως. Για τα αιολικά πάρκα στη θάλασσα, αντιθέτως, υπάρχουν, σύμφωνα με το έγγραφο του Γκάμπριελ, περισσότερες δυνατότητες και ο στόχος ορίζεται στα 6,5 γιγαβάτ ετησίως ώς το 2020.

«Το κλειδί για τη μελλοντική βιωσιμότητα της γερμανικής οικονομίας είναι η ασφαλής, φιλική προς το περιβάλλον και οικονομικά συμφέρουσα παροχή ενέργειας» είπε η καγκελάριος Μέρκελ, δηλώνοντας «αμέριστη υποστήριξη» προς τα σχέδια του Γκάμπριελ. Εξω από το κτίριο στο οποίο αποσύρθηκαν τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιθέτως, ο Γκάμπριελ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση των Βρυξελλών να αποφύγουν τον ορισμό συγκεκριμένων στόχων μείωσης εκπομπών ρύπων ανά κράτος-μέλος. Κατά τη χθεσινή ανακοίνωση των μελλοντικών ενεργειακών στόχων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τον συνολικό, πανευρωπαϊκό στόχο της μείωσης κατά 40% των ρύπων το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ο Γκάμπριελ είπε ότι χωρίς τους προηγούμενους δεσμευτικούς στόχους, η Ευρώπη δεν θα είχε σημειώσει την πρόοδο που σημείωσε. «Πρέπει να συνεχίσουμε με συνέπεια σε αυτόν τον δρόμο», τόνισε.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος ενέργειας της Ε.Ε. εισήγαγε στη συζήτηση τους περιορισμούς του διεθνούς ανταγωνισμού. «Οταν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τρεις ή τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ, πρόκειται για ανταγωνιστικό μειονέκτημα το οποίο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε και πρέπει να δράσουμε».

Σήμερα η Ε.Ε. εκπέμπει 18% λιγότερους ρύπους σε σχέση με το 1990, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 45%. «Δείχνουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι είναι εφικτό να υπάρχει ταυτόχρονα οικονομική ανάπτυξη και μείωση των εκπομπών» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο. Οι προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου, παρά τους φόβους για τη ρύπανση στον υδροφόρο ορίζοντα. «Τα σχέδια της Κομισιόν για το 2030 είναι ξεπούλημα, και κόβουν τον αέρα της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που ακμάζει» δήλωσε η επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκής Ενωσης της Greenpeace, Μάχη Σιδερίδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή