Αφαίρεσαν κουνέλι από άγαλμα του Μαντέλα

Αφαίρεσαν κουνέλι από άγαλμα του Μαντέλα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αφαίρεση ενός κουνελιού… από το αυτί του αγάλματος που αναπαριστά τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, διέταξε η κυβέρνηση της χώρας, επιθυμώντας με την παρέμβασή της αυτή να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του αγάλματος.

Οι καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν το ύψους 9 μέτρων άγαλμα στην Πραιτώρια τοποθέτησαν μέσα στο αυτί του ένα μικρό κουνέλι ως υπογραφή, αλλά και για να δηλώσουν τη βιασύνη με την οποία αναγκάστηκαν να ολοκληρώσουν το έργο καθώς το κουνέλι στη γλώσσα της Νότιας Αφρικής είναι συνώνυμο με τη λέξη βιασύνη. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν στις 16 Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά την ταφή του Νέλσον Μαντέλα.

Ο Μογκομότσι Μογκοντίρι, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Τεχνών και Πολιτισμού της χώρας, διευκρίνισε ότι οι δύο καλλιτέχνες, ο Αντρέ Πρινσλού και ο Ρουάν Γιάνσε βαν Βίρεν ζήτησαν συγγνώμη για την πράξη τους τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την οικογένεια του Μαντέλα, τονίζοντας ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτήν την ενέργεια επειδή δεν τους επετράπη να χαράξουν τις υπογραφές τους πάνω στο παντελόνι του αγάλματος, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Beeld. Επίσης, όπως οι ίδιοι οι καλλιτέχνες παραδέχονται, με τον ίδιο τρόπο θέλησαν να υποδείξουν ότι εργάζονταν με μεγάλη ταχύτητα και υπό πίεση. Ο Αντρέ Πρινσλού, επίσης, τόνισε ότι το «μικρό σύμβολο» ήταν καλά κρυμμένο μέσα στο αυτί του αγάλματος και στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί την ύπαρξή του αν δεν διέθετε κιάλια ή φωτογραφικό τηλεφακό. Μάλιστα κατά τη διαδικασία κατασκευής, πολλοί ήταν αυτοί που είδαν το άγαλμα χωρίς να αντιληφθούν το κουνέλι μέσα στο αυτί.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τεχνών και Πολιτισμού Μογκομότσι Μογκοντίρι τόνισε ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη συγγνώμη των καλλιτεχνών, προσθέτοντας ότι παραμένει άγνωστος πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να αφαιρεθεί το χάλκινο κουνέλι από το αυτί του αγάλματος. Το συνολικό κόστος του αγάλματος ανέρχεται σε 545 χιλιάδες ευρώ. Το βάρος του αγγίζει τους 4,5 τόνους και είναι το μεγαλύτερο άγαλμα του Μαντέλα που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή