Να συμβάλουν στην έναρξη διαλόγου στην Ουκρανία κάλεσε Πούτιν και Ομπάμα ο Γκορμπατσόφ

Να συμβάλουν στην έναρξη διαλόγου στην Ουκρανία κάλεσε Πούτιν και Ομπάμα ο Γκορμπατσόφ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να συμβάλουν στην έναρξη διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία, στην πρωτεύουσα της οποίας μαίνονται από την Κυριακή σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία κάλεσε σήμερα τους προέδρους της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

«Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν), κ. Ομπάμα σας ζητώ να  κάνετε ένα αποφασιστικό βήμα για να βοηθήσετε την Ουκρανία να ξαναμπεί στο δρόμο μιας ειρηνικής ανάπτυξης», σημειώνει ο Γκορμπατσόφ σε ανοιχτή του επιστολή προς τους δύο ηγέτες.

«Είμαι βέβαιος ότι διαθέτετε τις δυνάμεις που χρειάζονται για να επιτύχετε αυτόν τον σκοπό. Οι πλευρές που βρίσκονται σε αντιπαράθεση πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτει.

«Δεν γίνεται να μην βλέπουμε ότι η εξέλιξη των γεγονότων απειλεί όχι μόνον την Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρες, αλλά και την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο», υπογραμμίζει.

Σήμερα ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα αναμιχθεί «στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας».

Η Ουκρανία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, αντιμετωπίζει εδώ και δύο μήνες ένα άνευ προηγουμένου κύμα αμφισβήτησης, μετά την απόφαση των ουκρανικών αρχών να μην προχωρήσουν σε μια προσέγγιση με την ΕΕ για να στραφούν προς τη Ρωσία.

Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις βίαιες συμπλοκές που σημειώνονται από την Κυριακή μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο Κίεβο.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς διαβεβαίωσε σήμερα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα του, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Ο Μπαρόζο κάλεσε και πάλι τον Γιανουκόβιτς «να διεξαγάγει ένα διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο», ενώ μια νέα συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα ανάμεσα στον πρόεδρο και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

«Προς το παρόν, δίνουμε την ευκαιρία στον πολιτικό διάλογο» επειδή «επιθυμούμε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, να σταματήσει η βία εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών και των δημοσιογράφων», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η ΕΕ «επιθυμεί να βοηθήσει» αυτό το διάλογο, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση, ο Στέφαν Φούλε, αναμένεται αύριο, Παρασκευή, στο Κίεβο και ότι η εκπρόσωπος της διπλωματίας της ΕΕ, η Κάθριν Άστον, «μπορεί να μεταβεί εκεί την ερχόμενη εβδομάδα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Ουκρανίας, ο Μπαγί διαβεβαίωσε πως η «προτεραιότητα» των Βρυξελλών «δεν είναι να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με την Ουκρανία». Ωστόσο ο Μπαρόζο «υπενθύμισε» στον Γιανουκόβιτς πως, «αν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί», οι 28 θα εξετάσουν «τις πιθανές συνέπειες στις σχέσεις», επιβεβαίωσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως οι κυρώσεις δεν είναι στην ημερήσια διάταξη και ζήτησε από την ουκρανική κυβέρνηση «να προστατεύσει τη ζωή» των διαδηλωτών, μετά τις βιαιότητες που στοίχισαν χθες το Κίεβο τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

«Ζητούμε από την ουκρανική κυβέρνηση να εγγυηθεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες και ιδιαίτερα το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά, να προστατεύσει τη ζωή (των διαδηλωτών), να μην κάνει χρήση βίας», δήλωσε η καγκελάριος στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων έπειτα από ένα κυβερνητικό σεμινάριο στο Μέζεμπεργκ, κοντά στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ πρόσθεσε πως οι κυρώσεις εναντίον της Ουκρανίας «δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη», παρά τις εκκλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση μετά τις διαδηλώσεις και τους πέντε νεκρούς στο Κίεβο.

«Μιλήσαμε για το θέμα και τόσο ο υπουργός Εξωτερικών (Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ) όσο κι εγώ εκτιμάμε πως οι κυρώσεις δεν βρίσκονται προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε η καγκελάριος.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες από την πλευρά τους τις πρώτες κυρώσεις, ανακαλώντας τις θεωρήσεις εισόδου (βίζες) πολλών Ουκρανών «που συνδέονται με τις βιαιότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή