ΚΟΣΜΟΣ

Γροθιές έπεσαν στην αίθουσα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

grothies-epesan-stin-aithoysa-tis-toyrkikis-ethnosyneleysis-2002887

Στο νοσοκομείο κατέληξε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης στην Τουρκία καθώς η συζήτηση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος εξελίχθηκε σε. . . αγώνα κατς εντός της αίθουσας του κοινοβουλίου.

Τα αίματα άναψαν όταν ο Μπουλέντ Τεζκάν, ένας βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) υποστήριξε ότι ο γιος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιλάλ, κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει εδώ και έναν μήνα την κυβέρνηση.

Οι βουλευτές ήρθαν στα χέρια και, μέσα στην αναταραχή, ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Οκτάι Σαράλ, γρονθοκόπησε τον ομιλητή.

Ο Μπουλέντ Τεζκάν τραυματίστηκε στο μάτι καθώς έσπασαν τα γυαλιά του και μεταφέρθηκε επειγόντως στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της αντιπολίτευσης και του ισλαμικού-συντηρητικού AKP. Πριν από δέκα ημέρες είχαν σημειωθεί και πάλι επεισόδια μεταξύ βουλευτών οι οποίοι αντάλλαξαν ύβρεις και χτυπήματα. Η αντιπολίτευση διαφωνεί με το νομοσχέδιο, το οποίο θεωρεί αντισυνταγματικό, καθώς θα δώσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης τη δυνατότητα να έχει τον τελευταίο λόγο όσον αφορά το διορισμό των δικαστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους εκτιμώντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή μπορεί να πλήξει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Η ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο ενδέχεται να γίνει αύριο το βράδυ.