Τελεσίγραφο στον Ουκρανό πρόεδρο

Τελεσίγραφο στον Ουκρανό πρόεδρο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Κρίσιμη διαγραφόταν για το μέλλον της Ουκρανίας η χθεσινή νύχτα, καθώς εξέπνεε το τελεσίγραφο της αντιπολίτευσης στον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, υπό την απειλή γενικευμένης «επίθεσης» για την ανατροπή του καθεστώτος. Η ατμόσφαιρα παρέμενε εξαιρετικά ηλεκτρισμένη μετά τον θάνατο δύο – σύμφωνα με άλλες πηγές, τριών– φιλοευρωπαίων διαδηλωτών στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων με τις δυνάμεις καταστολής. Πάντως, η ένταση αποκλιμακώθηκε κάπως τη χθεσινή ημέρα, ύστερα από την προσωρινή ανακωχή μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» με στόχο την αναζήτηση πολιτικής διεξόδου.

Χθες το απόγευμα, άρχισε ο νέος γύρος των συνομιλιών του Γιανουκόβιτς με τους τρεις κυριότερους ηγέτες της αντιπολίτευσης – τον παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο, τον Αρσένι Γιάτσενγιουκ, ο οποίος εκπροσωπεί το κόμμα «Μητέρα Πατρίδα» της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, και τον ακροδεξιό εθνικιστή Ολεγκ Τιαγκνιμπόκ. Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του, να συνεδριάσει εκτάκτως το Κοινοβούλιο και να τοποθετηθεί επί των δύο βασικών αξιώσεων της αντιπολίτευσης – τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την αναίρεση των αμφιλεγόμενων νόμων που περιορίζουν τις δημοκρατικές ελευθερίες. Σε μια άλλη χειρονομία καλής θέλησης προς την αντιπολίτευση, ο Γιανουκόβιτς διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι δεν σχεδιάζει να επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σε πολύ διαφορετικό μήκος κύματος κινούνταν, την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, ο Αζάροφ εκτίμησε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μια τυπική απόπειρα πραξικοπήματος» και ότι είναι «απολύτως μη ρεαλιστικές» οι αξιώσεις για πρόωρες εκλογές στον βαθμό που συνεχίζεται η έκρυθμη κατάσταση στους δρόμους του Κιέβου.

Προηγουμένως, ο Βιτάλι Κλίτσκο είχε απευθυνθεί στους διαδηλωτές της πλατείας Ανεξαρτησίας, απευθύνοντας έκκληση για σεβασμό της ανακωχής ώστε να διερευνηθούν οι πιθανότητες πολιτικής λύσης. «Θα είμαι πάλι εδώ στις 8 μ.μ.», δήλωσε ο Κλίτσκο, «για να σας ενημερώσω γύρω από τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Κρατήστε τα οδοφράγματα στη θέση τους, αλλά μείνετε ήρεμοι μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι συνομιλίες», προσέθεσε. Από την πλευρά του, ο Γιάτσενγιουκ προειδοποίησε πως «αν (ο Γιανουκόβιτς) δεν ανταποκριθεί, τότε θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στην επίθεση, κι αν αυτό σημαίνει μια σφαίρα στο κεφάλι, τότε καλώς να έρθει η σφαίρα στο κεφάλι».

Παρέμβαση στις δραματικές εξελίξεις της Ουκρανίας εκδηλώθηκε και από την πλευρά της Αγκελα Μέρκελ. «Περιμένουμε από την ουκρανική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες, ιδιαίτερα το δικαίωμα στη διαδήλωση, να προστατεύσει τη ζωή των πολιτών και να τερματίσει τη χρήση βίας», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας. Πάντως, η Αγκελα Μέρκελ απέρριψε την ιδέα επιβολής κυρώσεων στην ουκρανική κυβέρνηση.

Στις δυτικές πρωτεύουσες ενισχύονται οι φόβοι πως η αυταρχική αντιμετώπιση του αντιπολιτευτικού, φιλοευρωπαϊκού κινήματος από τον Γιανουκόβιτς τροφοδοτεί μια ανησυχητική ριζοσπαστικοποίηση μερίδας των διαδηλωτών, προς την εθνικιστική Ακροδεξιά και την τυφλή βία. Τις ανησυχίες αυτές εξέφρασε χθες, με το κύριο άρθρο της σύνταξης, η αμερικανική εφημερίδα New York Times, τονίζοντας ότι «σε αυτό το στάδιο, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλουν να καταστήσουν σαφή την αντίθεσή τους στη βία, κάτι που έπραξε την Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Οι ανησυχίες εστιάζονται στο ακροδεξιό, αντισημιτικό κίνημα «Πράβι Σεκτόρ» (Δεξιός Τομέας), το οποίο πρωταγωνίστησε στις επιθέσεις ομάδων διαδηλωτών εναντίον αστυνομικών δυνάμεων με εμπρηστικές βόμβες μολότοφ, λοστούς και πέτρες.

Εκκληση για μεσολάβηση του Μπαράκ Ομπάμα και του Βλαντιμίρ Πούτιν για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία απηύθυνε χθες ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή