Συνεχίζουν τον εμφύλιο στις διαπραγματεύσεις για το Συριακό

Συνεχίζουν τον εμφύλιο στις διαπραγματεύσεις για το Συριακό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας» και όχι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση είναι η προτεραιότητα του καθεστώτος Ασαντ. Με αυτή την κατηγορηματική δήλωση, ο Σύρος ΥΠΕΞ Ουάλιντ Μουάλεμ κατέβασε ακόμη χαμηλότερα τον πήχυ των προσδοκιών από τις ειρηνευτικές συνομιλίες που συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα στο Μοντρέ της Ελβετίας, ύστερα από την επεισοδιακή πρεμιέρα της Τετάρτης.

«Η προτεραιότητά μας είναι να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία και αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Μουάλεμ στο περιθώριο των συνομιλιών, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, παρουσία εκπροσώπων των μεγάλων δυνάμεων, αραβικών κρατών και της Τουρκίας. Ανταποδίδοντας τους εμπρηστικούς χαρακτηρισμούς, ο Χάντι Μπάχρα, εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι το καθεστώς Ασαντ συμπεριφέρθηκε στο Μοντρέ «σαν μαφία», τορπιλίζοντας τις διαπραγματεύσεις εν τη γενέσει τους.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, θεωρώντας ότι η εκρηκτική ατμόσφαιρα της πρώτης ημέρας δεν προδικάζει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα. «Οπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε συναισθηματικά φορτισμένη ρητορεία», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι αποτελεί σημαντικό βήμα το γεγονός ότι «για πρώτη φορά στα τρία χρόνια αυτής της αιματηρής σύρραξης τα δύο αντιμαχόμενα μέρη προσήλθαν στο τραπέζι των συνομιλιών».

Οι καθεαυτό διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν σήμερα στη Γενεύη, ύστερα από τις χθεσινές κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε με κάθε ένα από τα δύο μέρη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακντάρ Μπραχίμι. Ενα από τα πλέον ακανθώδη προβλήματα αφορά το πολιτικό μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Παρά την κατηγορηματική τοποθέτηση των ΗΠΑ, των αραβικών κρατών και της συριακής αντιπολίτευσης ότι είναι αδιανόητο να έχει ο Ασαντ οποιονδήποτε πολιτικό ρόλο στη Συρία μετά την ποθητή ειρήνευση, ο Μουάλεμ δήλωσε ότι ουδεμία «ξένη επέμβαση» μπορεί να υπαγορεύσει στη Συρία το πολιτικό της μέλλον και να απαγορεύσει στον Σύρο πρόεδρο να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία.

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η τοποθέτηση του Ιρανού προέδρου, Χασάν Ρουχανί, η χώρα του οποίου αποτελεί τον σταθερότερο, μέχρι σήμερα, υποστηρικτή του καθεστώτος Ασαντ. Μιλώντας στο Νταβός της Ελβετίας, στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Ρουχανί δήλωσε ότι η καλύτερη λύση στο συριακό πρόβλημα θα ήταν «η διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη θα σεβαστεί το όποιο αποτέλεσμα.

Ο Λακντάρ Μπραχίμι εξέφρασε χθες την εκτίμηση πως υπάρχουν ενδείξεις περί πιθανής συμφωνίας των αντιμαχόμενων μερών για μικρά, ενθαρρυντικά βήματα, όπως θα ήταν συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός σε τοπικό επίπεδο, διάνοιξη διαδρόμων για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανταλλαγή κρατουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή