ΚΟΣΜΟΣ

Το Τείχος Προστασίας «έριξε» το κινεζικό Ιντερνετ

to-teichos-prostasias-erixe-to-kineziko-internet-2002814

ΠΕΚΙΝΟ. Σε ανθρώπινο σφάλμα στο Μεγάλο Τείχος Προστασίας οφείλεται ως φαίνεται τo πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι χρήστες του Διαδικτύου στην Κίνα. Εκατομμύρια Κινέζοι χρήστες του Ιντερνετ που επιχείρησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δημοφιλείς κινεζικές ιστοσελίδες επαναπροωθήθηκαν στην ιστοσελίδα μιας εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ, της Dynamic Ιnternet Technology, η οποία εμπορεύεται τεχνολογικά μέσα που επιτρέπουν σε κάθε ενδιαφερόμενο να υπερκεράσει την κινεζική λογοκρισία στο Διαδίκτυο.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» ανέφερε ότι τα προβλήματα που εμφανίστηκαν πιθανώς να οφείλονται σε επίθεση χάκερ, ενώ κατά τη διάρκεια της πρωινής ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Κιν Γκανγκ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι ο υπεύθυνος για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, αλλά σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, πίσω από την επίθεση κρύβεται η αίρεση Φαλούν Γκονγκ. «Δεν γνωρίζω ποιος το έκανε αυτό ή από πού προέρχεται, αλλά πρέπει να τονίσω ότι μας υπενθυμίζει για μία ακόμα φορά ότι η διαδικτυακή ασφάλεια επιβάλλει την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας. Για άλλη μία φορά βλέπουμε την Κίνα να πέφτει θύμα των χάκερ».

Ωστόσο πηγές που έχουν γνώση των μεθόδων που χρησιμοποιεί η κινεζική κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί το Διαδίκτυο αναφέρουν ότι δεν επρόκειτο για επίθεση χάκερ, αλλά για το αποτέλεσμα ενός σφάλματος που έγινε κατά τη διάρκεια μεταβολών στο σύστημα του Μεγάλου Τείχους Προστασίας (Great Firewall) με το οποίο οι κινεζικές αρχές μπλοκάρουν την πρόσβαση σε όποιες ιστοσελίδες επιθυμούν, ανάμεσα στις οποίες και η ιστοσελίδα της αμερικανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Σιάο Κιανγκ, καθηγητή της σχολής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, οι έλεγχοι που έγιναν υποδεικνύουν ότι το πρόβλημα προέρχεται από το εσωτερικό της Κίνας και ειδικότερα από το Τείχος Προστασίας.

Τέλος και η Dynamic Internet Technology απέδωσε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Κινέζοι χρήστες στα εργαλεία «πειρατείας» ηλεκτρονικών διευθύνσεων που χρησιμοποιούν οι κινεζικές αρχές προκειμένου να μπλοκάρουν κάποιους ιστότοπους.