Ισπανία: Νέο κοινωνικό συσσίτιο από τους “Αγγελιαφόρους της Ειρήνης”

Ισπανία: Νέο κοινωνικό συσσίτιο από τους “Αγγελιαφόρους της Ειρήνης”

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατό γεύματα ημερησίως, για ηλικιωμένους, νεαρά ζευγάρια ή και για ολόκληρες οικογένειες: για να αντιμετωπίσει τη φτώχεια που κερδίζει συνεχώς έδαφος, η μη κυβερνητική οργάνωση Mensajeros de la Paz ("Αγγελιαφόροι της Ειρήνης") ίδρυσε ένα κοινωνικό συσσίτιο σε μια εργατική συνοικία της Μαδρίτης.

"Ανοίγουμε αυτό το κέντρο επειδή αυτή είναι οι πραγματικότητα, οι άνθρωποι οι οποίοι στέκουν στην ουρά δεν ψεύδονται: υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη από λίγο φαγητό", εξήγησε ο πατήρ Άνχελ Γκαρθία, ο πρόεδρος και ιδρυτής της καθολικής οργάνωσης η οποία αναπτύσσει δράση σε δέκα χώρες, κυρίως στη Λατινική Αμερική.

Η "κοινωνική καντίνα" του προαστίου Βιγιαβέρδε της ισπανικής πρωτεύουσας είναι η έκτη που ιδρύεται στην Ισπανία από τους "Αγγελιαφόρους" τα τελευταία δύο χρόνια. "Οι ανάγκες είναι τεράστιες στη Μαδρίτη. Πριν από έναν χρόνο ίδρυσα ένα κέντρο εδώ και οι ιστορίες που ακούω σήμερα είναι χειρότερες από εκείνες που μου έλεγαν τότε. Ιστορίες για ανέργους, για εξώσεις, για ανθρώπους που ζουν με το φως το κεριών γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό" είπε η διευθύντρια του κέντρου, Άνα δε λα Κάγιε.

Η φτώχεια αυξάνεται διαρκώς στην Ισπανία μετά την έναρξη της κρίσης, το 2008. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Ine) το 2012 το 22,2% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Το 2010 το ποσοστό αυτό ήταν 21,4% και το 2009 ήταν στο 20,1%.

"Αν και δεν λειτουργούμε ακόμη, έχουμε ήδη δεχτεί αιτήσεις από περισσότερες από 200 οικογένειες", πρόσθεσε η δε λα Κάγιε. "Είναι άνθρωποι όπως όλοι μας, άνθρωποι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι, νεαρά ζευγάρια, ολόκληρες οικογένειες, παιδιά, έφηβοι", συνέχισε.

Το κέντρο θα σερβίρει εκατό γεύματα την ημέρα και θα μοιράζει τρόφιμα και ρούχα.

Το Βιγιαβέρδε είναι μια από τις συνοικίες της Μαδρίτης που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την αύξηση της φτώχειας. "Δεν καταφέρνουμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα όλων των οικογενειών που μας ζητούν βοήθεια", παραδέχτηκε ο ιερέας Χεσούς Γεμπένες.

Η καντίνα των "Αγγελιαφόρων" θα λειτουργεί αποκλειστικά χάρη σε φιλανθρωπικές δωρεές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή