Τρομοκρατικές επιθέσεις συγκλόνισαν το Κάιρο

Τρομοκρατικές επιθέσεις συγκλόνισαν το Κάιρο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μια σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων συγκλονίστηκε χθες το Κάιρο, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον έξι άτομα και άφησαν πίσω περίπου ενενήντα τραυματίες, την παραμονή των εορτασμών για την τρίτη επέτειο από την εξέγερση των Αιγυπτίων που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Το πρώτο και μεγαλύτερο από τα τρία συνολικά χτυπήματα πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας του Καΐρου. Στη συνέχεια, ένοπλοι άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας πάνω από εβδομήντα. Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αργότερα, κοντά σε σταθμό του μετρό, όπου ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του και 15 άτομα τραυματίστηκαν. Η τρίτη επίθεση έλαβε χώρα έξω από το αστυνομικό τμήμα στην Ταλμπέγια της Γκίζας, η οποία αποτελεί περιφέρεια του Καΐρου, ενώ χθες το απόγευμα έκρηξη έξω από κινηματογράφο της πρωτεύουσας σκότωσε έναν άνθρωπο.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Ανσαρ Μπέιτ αλ Μάκντες, η οποία δηλώνει ότι έμπνευσή της αποτελεί η Αλ Κάιντα και διατηρεί τη βάση της στη Χερσόνησο του Σινά. Η ίδια οργάνωση έχει πραγματοποιήσει και ένα από τα πιο σοβαρά τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην Αίγυπτο. Ενα αυτοκίνητο είχε εκραγεί έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στο βόρειο τμήμα της χώρας με 15 θύματα. Οι οργανώσεις τζιχαντιστών συχνά στοχοποιούν τις δυνάμεις ασφαλείας, αφού ισχυρίζονται πως ενεργούν σε αντίποινα για την αιματηρή καταστολή ενάντια στους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου και ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι εκδηλώσεις για την ημέρα εορτασμού της «επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου» θα πραγματοποιηθούν σε τεταμένο κλίμα. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει καλέσει τους υποστηρικτές της σε 18ήμερες διαμαρτυρίες, δηλαδή σε όσες ημέρες διήρκεσε η λαϊκή εξέγερση, με καταληκτική ημερομηνία την 11η Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Εσωτερικών της υποστηριζόμενης από τον στρατό κυβέρνησης, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «θα απαντήσουν με πυγμή» απέναντι σε πιθανές προσπάθειες της Αδελφότητας να σαμποτάρει τους εορτασμούς και κάλεσε τους Αιγυπτίους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις μνήμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή